Hvis du nogensinde har deltaget i en yogatime hos mig, vil du nok mere end én gang have hørt mig sige “dyb vejrtrækning ind gennem næsen, og helt ned i maven”. Det er en meget vigtig komponent i måden jeg underviser på, og jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om vejrtrækningens effekt på vores krop og sind. I dette indlæg vil jeg gå lidt mere i dybden med, hvorfor det egentlig er vigtigt, at trække vejret gennem næsen - ikke kun i yoga, men i alle livets gøremål.

Her får du tre gode grunde til, at bruge næsen til vejrtrækningen

1. Næsen fungerer som et filter:

Vores næse har fimrehår og slimhinder, der kan sortere skadelige partikler fra, inden luften sendes ned til lungerne. Derved kan næsen lidt ses som et partikelfilter, der søger for, at luftkvalitet er høj. Vores krop er altså designet til, at trække vejret gennem næsen, mens munden bruges til at indtage mad med og selvfølgelig tale med. Skulle vi blive forkølet, eller er vi meget presset rent fysisk, kan munden tage over og hjælpe med vejrtrækningen. Men det er altså kun i “nødssituationer”, at vi bør trække vejret gennem munden, da den som sagt ikke udstyret med de mange små fimrehår og slimhinder, som næsen har. Derudover kan næsen også temperere luften, inden den når lungerne.

2. Du opnår højere iltning af blodet:

Når vi trækker vejret gennem næsen, danner bihulerne en gas ved navn nitrogenoxid. Nitrogenoxid udvider blodårerne, så lungernes alveoler kan ilte en højere mængde blod. Det betyder, at vi får en bedre udnyttelse af den ilt vi indånder, hvilket bla. kan være gavnligt, når vi dyrker sport. Derudover sænker det hastigheden af udåndingen, når vi bruger næsen, hvilket giver lungerne mere tid til at distribuere oxygen rundt i kroppen.

3. Vejrtrækningen gennem næsen beroliger dig:

Når vi trækker vejret gennem næsen, har vi lettere ved at aktivere mellemgulvet, også kaldet “vejrtrækningsmusklen”. Forskning har vist, at brug af mellemgulvet virker stimulerende på det parasympatiske nervesystemet, som er den del af nervesystemet, der får os til at slappe af og restituere - både ved at sænke vores hjerterytme og blodtryk, men også ved at sænke niveauet af de såkaldte “stresshormoner” - kortisol og adrenalin. Det gør det nærmere for os, at finde ro og balance i både krop og sind. Forskning har yderligere vist, at brug af mellemgulvet til vejrtrækningen kan øge vores evne til at holde koncentrationen.

Så hvis du vil ilte kroppen bedre, sende ren luft ned til dine lunger og berolige dit sind, så vil jeg foreslå, at du begynder at øve at trække vejret gennem næsen. Både i din yogapraksis og i det daglige. Forsøg at blive mere bevidst om kvaliteten af din vejrtrækning - jeg lover, at det kan betale sig!

Hvis du vil læse mere om vejrtrækningen, kan du finde mine tips til at trække vejret dybt her.

Desuden kan jeg anbefale, at du bruger en såkaldt “næseskyller”, til at forebygge og lindre gener fra forkølelse og tilstoppethed, således at vejrtrækningen uhindret kan foregå gennem næsen. Læs mere om næseskylning her.

Referencer

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5455070/
  2. https://samvirke.dk/artikler/derfor-skal-du-traekke-vejret-gennem-naesen