I sidste uge delte jeg mine tanker om, hvorfor bagoverbøjninger er rigtig gode at have med i sin praksis. Men når det så er sagt, så er bagoverbøjninger ikke alles favoritøvelser, fordi de godt kan føles lidt ubehagelige omme i ryggen - nærmest som, at den nederste del af ryggen bliver en smule klemt. Spørgsmålet er så, hvad man kan gøre ved det?

Først og fremmest, så er det vigtigt at huske på, at bagoverbøjninger kræver muskulær aktivitet. Hvis vi ikke bruger vores muskler til at spænde op og støtte os, så lægger vi unødig meget pres på vores rygsøjle og på vores sacrum.

Når du skal ind i en bagoverbøjning, kan du huske på følgende tips:

  1. Aktiver dine lårmuskler: Forstil dig, at du forsøger at holde en yogablok fast mellem lårene - dvs. roterer lårene indad fremfor udad.

  2. Tag en smule af svajet ud af lænden: Forsøg at vippe dit bækken en smule bagud, mens du lader halebenet søge ned mod benene, og let trækker de nederste mavemuskler tilbage. Det vil sige det modsatte af, at stritte med numsen.

  3. Hold overkroppen løftet og hold en jævn bue over hele rygraden. Ryghvirvlerne i lænden (den nederste del af ryggen), er de største hvirvler i rygraden, og kan lidt ses som overkroppens fundament, der holdes os stabile. Denne del af ryggen har samtidig også lidt større bevægelighed (range of motion) end den midterste del af ryggen har, hvilket betyder, at det ofte er lænden der tager det største pres, når man bøjer bagover. Simpelthen fordi den er mere bevægelig. Problemet med det er, at vi risikerer smerter, hvis lænden overkompenserer for resten af ryggens mindre grad af bevægelighed. Mit råd er derfor, at tænke i stedet åbenhed over brystkassen og forsøg at holde at en jævn bue over hele rygraden.

  4. Sørg for, at dine muskler er varmet godt op, inden du kaster dig ud i bagoverbøjninger. Især dine hoftebøjere og forlår skal være varme og åbne for, at du kan lave en sikker bagoverbøjning. Og skal du fx lave fuld bro, kræver det også varme og mobile skulder- og brystmuskler.

Til slut vil jeg blot nævne, at hvis du døjer eller har døjet med en rygskade, bør du altid konsultere en læge, inden du påbegynder en yogapraksis. Nogle yogastillinger fungerer nemlig godt for nogle lidelser, mens andre bør undgås.