Sidste måned gik jeg lidt i dybden med noget af alt det tankegods, der ligger bag yoga. Nærmere bestemt skrev jeg lidt om, hvad yoga kan lære os om selvaccept og om det at skabe lykke. Hvad jeg dog ikke fik delt i sidste indlæg var, hvad yogafilosofi kan lære os om vejen mod lykke. Hvordan når vi egentlig til en tilstand af sukha? Hvordan sørger vi for, at vores prana kan flyde frit? Et lille hint: det handler ikke bare om, at rulle måtten ud og svede mest muligt. Bevares, en hård yogatime kan føles super befriende bagefter, men vejen til sukha handler ikke bare om, hvorvidt du dyrker yoga eller ej, men nærmere om hvordan du dyrker yoga. Lad os kigge lidt nærmere på mine 6 yogiske “strategier” til at nærmere os lykke.

1. Asana som vejen til selvforståelse

Omend asana (den fysiske del af yoga) kun er én del af yoga, så har det bestemt værdi, og er det en vigtig del af vores praksis. Brug tiden på yogamåtten til at koncentrere dig om din krop og vejrtrækning, og sørg for virkelig at dedikere tid til at mærke efter. Mærk efter hvilke signaler kroppen sender, og ikke mindst hvordan dit sind reagerer på dem. Når noget bliver fysisk hårdt, spænder du så ekstra meget op og kæmper dig igennem? Eller kan du holde vejrtrækningen rolig og jævn og møde udfordringen med en form for lethed? Den person vi er på måtten, er oftest også den vi er i det “virkelig” liv. Så brug din yogapraksis til at observere din egne tanker, vaner og mønstre, og sæt ord på dem! Det kan være noget helt småt, som at sige til sig selv, “mit højre lår er udfordret lige nu”, eller noget lidt større som, “stressen fra mit arbejdet fjerner mit fokus fra yoga lige nu”. Men når du øver dig i at observere og sætte ord på, hvad du oplever på måtten, så bliver du også bedre til at gøre det samme i hverdagen.

2. Undgå at gøre yoga til endnu en konkurrence

Konkurrencer har vi nok af i vores moderne liv! Det er så fedt at udvikle sig fysisk, og en god kropsholdning og smertefri krop gør også, at prana kan flyde frit i kroppen. Men alt med måde, og kæmper du dig blot igennem en hård og intens time for at lære at stå på hovedet, så er det nærmere akrobatik du dyrker, fremfor yoga. Nyd det fysiske og plej din krop, men brug det primært til at øge din egen selvforståelse.

3. Gør noget andet end hvad du plejer

Nogle gang har vi brug for at udfordre vores egne mønstre, for at vi kan heale og transformere. Det er vigtigt, at din yogapraksis ikke blot bekræfter dine gamle mønstre. Så omend dedikation til din praksis er vigtigt, så kan det være en god idé at prøve noget forskelligt engang i mellem. Hvis du altid dyrker stille, blid yoga, så prøv at tage en mere sveddryppende time, og se hvordan din krop (og sind!) reagerer. Og omvendt: hvis du altid vælger en dynamisk, hård Vinyasa flow time, så prøv en times Yin eller Restorativ i stedet. Bare vær rar ved dig selv og husk, at det ikke handler om hvor godt du kan præstere, men om hvor godt du kan lytte til dig selv.

4. Husk savasana

I savasana arbejder vi på at overgive os til en komplet og ubesværet stilhed, og stoppe al fysisk og mental aktivitet. Det handler om at hvile, slappe af og nulstille, og om at slippe trangen til at udføre, planlægge, præstere og være i gang. Og netop dét er essentielt, når vi arbejder med selvaccept og lykke. For hvis du altid er i gang og har travlt, og ikke tager dig tid til at stoppe op i ny og næ, så kan det være svært at opnå indsigt i dig selv og dine behov. Og uden indsigt, jamen, så er det svært at vide, om du er på rette vej her i livet.

5. Meditation

Meditation er et uundværligt værktøj, når vi taler om at opnå selvindsigt og ro. Hvor savasana handler om afspænding og afslapning, så er meditation et redskab til fokusere og observere. En god meditationsteknik, når det kommer til selvindsigt og rummelighed, er en kropsscanning. En kropsscanning går kort fortalt ud på, at du retter opmærksomheden mod forskellige steder i kroppen. Når du føler dig komfortabel med den teknik, kan du ligeledes udvide den til at observere følelser og tanker. Tricket her er at holde dig til at observere og navngive, hvad end du føler, men samtidig ikke dømme dine tanker. Uanset hvad du oplever og mærker, så byd det velkommen.

6. Tag yogaen med uden for måtten

Yoga kan hurtigt lyde som et lettere selvcentreret redskab, der blot handler om at man selv har det bedst muligt. Det er dog ikke helt sandt, for der findes her en gren af yoga som beskæftiger sig med at hjælpe andre. Den kaldes Karma Yoga. Karma Yoga er som sådan ikke noget man dyrker isoleret, men nærmere en attitude, som vi kan flette ind i vores liv. Den opfordrer os til at handle uselvisk og slippe den beregnende “hvad får jeg ud af det”-mentalitet i vores relation til andre. Vi skal hjælpe fordi vi kan, ikke fordi vi forventer noget igen. Det behøver ikke at betyde, at vi skal sige vores job op og flytte i kloster. Karma yoga kan sagtens dyrkes i det små. Måske du kan lave aftensmaden i aften eller støvsuge derhjemme? Måske du kan tage den der lidt småirriterende opgave på arbejdet, som ingen af de kollegaer rigtig orker? Måske du kan være frivillig på det lokale plejehjem engang om ugen? Brug dine unikke evner til at gøre andre mennesker glade. Husk blot, at det ikke skal dræne dig selv for energi. Ligesom de siger i flyvemaskinen, så skal man tage sin egen iltmaske på, før man hjælper andre.