At flytte på landet har ført mange ændringer med sig for vores lille familie. Både helt konkrete ændringer, bl.a. i form af, at jeg har kunne åbne mit yogastudie, men vi har også mærket, at vores holdninger og værdier så småt har ændret sig. Vi er kommet ud i naturen og væk fra storbyen, hvilket har gjort os mere bevidste om de valg vi tager. Det blev derfor hurtigt klart for både Simon og jeg, at vi ønsker at leve mere bæredygtigt, for at passe bedre på vores kære Moder Jord.

For par måneder siden, forsøgte vi så derfor, at lægge en mere konkret plan, med grønne tiltag vi kan tage i vores hverdag. De tiltag og tips, vil jeg dele her på bloggen, for jeg ved, at vi langt fra er de eneste, der går op i bæredygtighed - heldigvis! Vores liste blev lang, så jeg har forsøgt at gruppere dem, for at gøre det mere overskueligt. I dag kommer derfor mine grønne tiltag til køkkenet og fødevarer, og over de næste par uger vil jeg dele endnu flere tips med jer.

En grønnere hverdag - i køkkenet og når du handler:

Skær ned på kød og mejeriprodukter

Jeg har i lang tid ikke spist kød, og fornyeligt har jeg også skåret mejeriprodukter helt fra. Jeg kan sagtens forstå, at det virker uoverkommeligt for mange, men prøv så måske at have 1-2 kødfrie dage om ugen. Animalske produkter er meget klimabelastende.

Spis sæsonpræget og økologisk

Økologi = færre sprøjtemidler og færre tilsætnings- og farvestoffer, hvilket altså belaster klimaet mindre. Desuden er vi også begyndt at spiser mere efter hvilke grøntsager der er i sæson herhjemme, for at spare på CO2-udledning fra fødevaretransport.

Minimer madspild

Madspild er en stor klimasynder, især her i juletiden, men det er også heldigvis et nemt område at gøre noget ved. Sørg for at planlægge dine indkøb, så du ikke købe mere end du har behov for, og frys eventuelle rester ned. Så har du til en dag, hvor du ikke gider at lave mad. Desuden kan det også anbefales at have en ugentlig “tøm køleskab” dag, hvor du bruger alt det du har fra ugens løb til aftensmaden - kun fantasien sætter grænser.

Når du skal handle

Tag dit eget indkøbsnet med, og gå ikke udenom datovarer. Jeg køber tit madvarer der er ved at løbe på datoen og fryser dem ned. Husk desuden, at der er forskel på "mindst holdbar til" og "sidste anvendelsesdato" - brug din sunde fornuft.

Sorter dit affald

I Silkeborg kommune har alle husholdninger tidligere i år fået hele tre nye skraldespande, hvilket har gjort det meget nemt og overskueligt, at sortere affaldet. Bor du ikke i en kommune hvor der er samme fokus på affaldssortering, så dog sagtens gøre en forskel selv. Mine forældre har fx en skraldesæk hvor de lægger hårdt plastik i (det du kan tromme på) og så tager de den med på genbrugspladsen i ny og næ. Alt madaffald kan du desuden bruge til en hjemmelavet kompostbunke. Husk også at efterspørge bedre muligheder for affaldssortering hos din kommune.

Lav mere selv

For at spare på emballage, er jeg begyndt at lave flere ting selv. Blandt andet plantedrikke, nøddesmør og boller. Det kræver faktisk ikke så lang tid, så længe man lige husker at planlægge efter at bolledejen skal hæve. Bor du i hus med have, kan du også overveje at anlægge en køkkenhave.

Og skal du hente take away

Så medbring din egen boks eller kop. Det er lidt grænseoverskridende i starten, men jeg har endnu ikke fået et nej, der hvor jeg har spurgt.

Tø frosne madvare op i køleskabet

På den måde udnytter kulden fra madvarerne til at spare på energiforbruget

Tænk dig om, når du tænder ovnen

Kan du fx bage boller, efter du har tilberedt aftensmad? Så slipper du for at tænde den igen.

Drop engangsservice, flasker, -karklude og -indpakning

I stedet for staniol og husholdningsfilm har jeg købt genanvendelig madindpakning af bomuld. Jeg har også købt genanvendeligt køkkenrulle, og skiftet de (efter min mening) hæslige gule og blå karklude ud med strikket karklude, der kan vaskes. Jeg husker også altid at have en vandflaske med mig når jeg er ude, så jeg slipper for at købe vand i engangsflasker. Husk at bæredygtighed ikke behøver at betyde, at du skal lide afsavn. Vi elsker fx danskvand herhjemme, men for at slippe for plastflasker og dåser, ønskede Simon sig en Sodastream i fødselsdag, så vi nemt selv kan lave det.

Jeg håber meget, at disse tips kan inspirere dig lidt derude. Og har du selv nogle tips, du vil dele med os, så gør endelig det! Vi er langt fra perfekte, men vi elsker at lære og blive inspireret 💚