Jeg elsker kage, og især brownies ligger på højt på favoritlisten (sammen med stort set alt andet, der indeholder chokolade). Derfor måtte jeg prøve mig ad med en vegansk og "sundhedsoptimeret" version af slagsen, og se om det kunne lykkes at lave en, der ikke blev tør og kedelig. I mine øjne skal en brownie have en god, dyb smag af chokolade, samtidig med at den er tung og lidt “mushy” i det.

Så på en lidt kedelig søndag, gav jeg browniebagningen et skud - og den skuffede bestemt ikke! Nu tænker du måske, “hvorfor overhovedet blande bønner ind i kagebagningen?” - men der er flere gode grunde til, at skifte melet i kagen ud. Røde kidneybønner, som jeg bruger i denne opskrift, indeholder nemlig 9 g. protein pr. 100 g., samt 6 g. kostfibre - og det er vel at mærke efter, at de er kogte. Protein er bl.a. vigtigt til at bygge og vedligeholde muskelmasse, mens kostfibre er med til at stabilisere dit blodsukker, sænke kroppens kolesterolniveau, samt give dig en god mæthedsfornemmelse. Derudover er bønner også en god kilde til jern, kalium, zink, K-vitamin og B6-vitamin.

For at gøre brownien fri for raffineret sukker, har jeg sødet med dadler, og for at gøre den vegansk, har jeg skiftet æggene ud med chiafrø. Chiafrø er fyldt med kostfibre, omega 3-fedtsyrer og protein, og derfor er de rigtige gode at tilføje til din kost - især hvis du er vegetar eller veganer. Hvordan det lige bruges som erstatning for æg, kan du læse i opskriften.

Ingredienser: Dadler, Pekannødder, kakaopulver, chokolade og kidneybønner

Vegansk bønnebrownie med chokoladeganache

Ingredienser - brownie

  • 200 g. dadler (de store og bløde, i papæsker)
  • 230 g. kogte kidneybønner (svarer til 1 dåse)
  • 80 g. mørk (80% eller mere) vegansk chokolade. Jeg bruger Änglemarks.
  • 80 g. kokosolie eller “smørbar blok” fra Naturli
  • 100 g- pekannødder (gem lidt til topping)
  • 3 spsk. chiafrø
  • 4 spsk. kakao
  • 1 dl. kaffe (gerne lidt stærk)
  • 1/2 tsk. salt

Ingredienser til chokoladeganache

  • 50 g. mørk (80% eller mere) vegansk chokolade.
  • 6-7 spsk sojafløde 

Sådan gør du - brownie

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Bland 3 spsk. chiafrø med 9 spsk. vand. Lad blandningen stå et øjeblik, indtil den bliver tyk og geléagtig i konsistensen.
  3. Smelt kokosolie/“smørbar” i en gryde, sluk for kogepladen, og bræk herefter chokoladen i små stykker og kom i.
  4. Dræn kidneybønner og skyl dem.
  5. Udsten dadlerne og kom dem i en foodprocessor sammen med bønner, chokolade/kokosolie blandingen, kakao, kaffe, chiafrøblandningen og salt.
  6. Kør blandingen indtil du har en sammenhængen kagedej.
  7. Tilsæt nu pekannødder (husk at gemme lidt til topping) og kør 1-2 minutter, alt efter hvor store stykker nødder du ønsker i brownien
  8. Smør et ovnfast fad (mit er 16,5 x 25 cm), hæld dejen i, og bag i ca. 25-30 min. Den skal være fast og gylden, så stik evt. i den undervejs.
  9. Lad kagen køle af, når den er færdig

Sådan gør du - chokoladegananche

  1. Smelt chokoladen over vandbad, og rør den herefter sammen med sojafløden. Tag 1-2 spsk. ad gangen, så du kan mærke konsistensen undervejs.
  2. Smør ganachen på den afkølede kage, pynt med pekannødder og nyd!

Kagedej i formen med pekannødder spredt rundt om

Referencer

  1. https://www.livestrong.com/article/276712-the-protein-in-kidney-beans/
  2. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-chia-seeds