Vi har alle en morgenrutine. Bestemte ting, vi gør hver eneste morgen, inden vi i gang med dagen. Det kan være en kop kaffe, gåtur med hunden eller smøre madpakker etc. Spørgsmålet er bare, om du er bevidst omkring din rutine? Sætter du dig selv bedst muligt op til den nye dag? Eller er din "rutine" mere eller mindre tilfældig?   

Jeg har det sidste års tid arbejdet på at finde ud af, hvad den bedste morgenrutine er for mig og virkelig dedikere mig til den. Og jeg kan klart mærke, at de dage hvor jeg følger min morgenrutine, har tendens til at blive langt mere produktive og sjove. Når jeg ligger et godt fundament for dagen og bringer intention ind i den fra start, så kommer jeg nemmere i en tilstand af flow og lethed. Betyder det, at jeg ikke møder udfordringer på de dage? Nej, selvfølgelig ikke. Men jeg føler mig langt bedre rustet til at møde de udfordringer og takle dem på en hensigtsmæssig og knap så "arh, nej, nej, nej, jeg eksploderer lige om lidt" måde - hvis du forstår 😉

Men hvordan skaber vi lige den ultimative morgenrutine for os selv? Simon læste tidligere i år en bog der hedder "The 5 am club" som (ultra) kort fortalt handler om, at stå tidligt op for at få en god start på dagen. Det lød spændende, men ærligt talt, så jeg er virkelig ikke et "morgenmenneske" og bare tanken om at skulle op kl. 5 fik mig til at gabe. Jeg kan godt lide at stå tidligt op, men ikke tidligt... Og det er netop det vigtigste, når du skal skabe den ultimative morgenrutine - det skal være den ultimative morgenrutine for dig! Den skal skabe glæde og produktivitet for dig og ikke din kollega.

Så frem for at give dig en komplet og udførlig opskrift på den ultimative morgenrutine, så vil jeg i stedet give dig idéer til elementer du kan flette ind. Så er det op til dig at vælge hvilke du vil have med, og hvordan de elementer kan understøtte dig med de unikke mål, ønsker og omstændigheder du har.

6 elementer i en nærende morgenrutine

1. Bevægelse: Kroppen har ligget stille hele natten og har brug for et lille "spark", så bevæg dig hver morgen - gerne som det første, når du står ud af sengen. Det kan være 10 armbøjninger, en gåtur eller lidt yoga. På Ro Yoga finder du en hel "Godmorgenyoga"-serie, så kan hjælpe dig i gang med lidt bevægelse fra morgenstunden.

2. Mediter: Inden du bliver fyldt med for mange indtryk, larm og ting der skal gøres, så mediter. Det skaber en skøn klarhed og fokus for resten af dagen. Prøv fx min gratis guidede "Meditation på vejrtrækningen.

**3. Planlæg: **Efter du har bevæget dig og skabt fokus med meditation, er det tid til at planlægge. Hvad vil du gerne nå i dag? Hvad skal prioriteres? Husk, at du skal være realistisk her - du når ikke 100 "to do's". Mit forslag er, at du holder dig til de tre vigtigste gøremål personligt og tre vigtigste arbejdsmæssigt.

4. Taknemmelighed: Når vi husker på alt det, vi er taknemmelige for, så ser livet ofte også smukkere ud. Forskning viser, at det at udtrykke taknemmelighed (både overfor andre, men også overfor sig selv) har store positive effekter på vores mentale helbred, søvnkvalitet og stresstærskel (1). Prøv at skriv (mindst) 3 ting ned du er taknemmelig for hver morgen - eller måske bare tænk på dem, mens du står under bruseren. Og har du nogen at kramme på og udtrykke taknemmelighed til, så gør endelig også det!

**5. Brændstof: **Det er vigtigt at starte dagen ud med et sundt, blodsukkerstabiliserende måltid. Det kunne fx være en grøn smoothie, pink quinoagrød eller en vegansk overnight Creme Budwig

6. Naturen: Naturen og frisk, ren luft har virkelig healende og beroligende kræfter på os. Se, om du kan finde et roligt sted at gå en lille tur eller måske sidde i to minutter. Læg mærke til farverne på træerne og himlen. Lyt til lydende omkring dig. Duftene. Mærk jordene under dig og vinden i dit ansigt - det er ren mindfulness.

Husk, at den ultimative morgenrutine faktisk starter aftenen forinden... Få 7-9 timers søvn hver nat, så hvis din morgenrutine kræver, at du skal tidligt op, så gå tidligt i seng - det nytter ikke noget, at nedprioritere din søvn.

Jeg finder selv meget inspiration i, at se hvordan andre mennesker lever deres liv, så det her indlæg skulle selvfølgelig lige rundes af med min egen rutine. Som selvstændig (og et liv uden børn) er jeg så heldig, at jeg kan stå op, når jeg vil. Jeg forsøger dog alligevel at komme i seng omkring kl. 22.30 hver dag og stå op omkring kl. 7 - også i weekenderne. Det er bare bedst for krop og sind med faste sengetider.

Min morgenrutine

  • Kl. 7: Jeg står typisk op, når Simon kører på arbejde, så jeg lige kan nå at give ham et kys og kram. Derefter et stort glas vand.
  • Kl. 7.15: Meditation + taknemmelighedsskrivning. Jeg har længere kæmpet med at komme ind i god meditationsrytme, men ved at have det på min morgenliste som stort set det første, så er jeg langt mindre tilbøjelig til at springe over. Og så ved jeg også, hvor meget det betyder for mit mentale helbred. Jeg sørger for at sætte stemningen med mine yndlingskrystaller og et duftlys omkring mig, og så er det super vigtigt for mig, at mit yogarum er rent og ryddeligt. Efter min meditation, som typisk er 10-15 minutter bruger jeg lidt tid på at skrive i min taknemmelighedsdagbog.
  • Kl. 7.30: Yoga-asana: Nogle dage bruger jeg 10 minutter på min fysiske praksis, hvis jeg har noget jeg skal, men for det meste 40-60 minutter. Yoga er så stor en del af mit livsstil, at det på ingen måde længere føles som en pligt. Det er bare ren velvære for krop og sind at blive strukket godt igennem.
  • Kl. 8/8.30: Gåtur med Skipper: vi bor midt i den skønneste natur, så uanset om det er sommer eller vinter, er det fantastisk healende at komme udenfor. Jeg forsøger (og ja, nogle dage går det bedre end andre) at lade telefon blive derhjemme på min morgengåtur.
  • Kl. 9: Planlægning: efter meditation, yoga og gåtur sætter jeg mig i små 10 minutter og planlægger min dag. Jeg forstår at give plads til det spontane og dur ikke med en helt minutiøst planlagt dag. I stedet skriver jeg mine vigtigste prioriteter ned personligt og arbejdsmæssigt, og nyder en kop Lion's Mane til. Og derefter går jeg i gang med de opgaver. Jeg arbejder ikke mange timer, men når jeg arbejder, så forsøger jeg at gøre det fokuseret og produktivt. Det fungerer super godt for mig og min kreativitet - ellers fylder det hele lidt sammen. Især fordi jeg arbejder hjemmefra.

Vi lever alle forskellige liv, og har man børn og faste arbejdstider, så er der nok ikke mulighed for en lang morgenrutine som min. Tag de elementer du kan bruge, find en rutine der fungerer for dig, og husk, at det ikke er egoistisk at tage lidt tid for sig selv. Det er faktisk altafgørende at du sørger for at fylde dig selv op med god energi, for at du har overskud til andre.

Referencer

  1. https://news.usc.edu/163123/gratitude-health-research-thanksgiving-usc-experts/