En snak om Dharma og vigtigheden af den i Hinduismen og yogafilosofien

Hvad er Dharma?

Ifølge den hinduistiske tro, som yoga bygger på, så har vi alle hver især ét primært formål, et kald, et dharma, her i livet. Dharma er på den måde med til at bringe orden i universet, fordi vi hver især er tildelt unikke evner, som kan gavne andre. Med andre ord, så er vi alle sat på denne jord af en årsag, og det er vores ansvar, at vi følger vores Dharma. Derfor er det også altafgørende, at vi netop arbejder på at finde vores Dharma og vores plads i verdenen - for uden den erkendelse, vil vi aldrig kunne leve et lykkeligt og tilfredsstillet liv. Hvis vi ikke har en retning og et formål med det, vi laver, så har vi ikke hjertet med. Og uanset hvor hårdt vi arbejder og hvor meget succes vi opnår, så vil vi altid føle os malplacerede og utilstrækkelige, hvis vi ikke lever i overensstemmelse med vores Dharma.

Så hvordan ved man lige, hvad ens Dharma er?

Som med så mange andre store spørgsmål her i livet, så er det ikke altid lige nemt at finde et svar på. Men man kan lidt tænke på Dharma som ens mission i livet, og derved kan man stille sig følgende spørgsmål:

  1. Hvad er det, du er særlig god til?
  2. Hvad giver dig en god fornemmelse helt ind i maven?
  3. Hvordan kan du bidrage positivt til samfundet omkring dig?
  4. Hvad ville du gøre, hvis tid og penge ikke var en væsentlig faktor?

Du får højest sandsynligt ikke det rigtige svar første gang, du stiller dig selv disse spørgsmål. Men gør det til at vane at spørge dig selv igen og igen. De første par måneder vil der nok komme alle mulige svar og idéer til dig, eller også er du bare tom. Du vil nok skulle prøve alle mulige ting af, som så alligevel ikke viser sig at være noget. Men på et tidspunkt, hvis du har troen med dig, så skal der nok komme en stærk og urokkelig “det her er min vej”-følelse.

Det er vigtigt at understrege, at forskellige faser af ens liv vil have forskellige Dharmaer. Dit Dharma som baby, er højest sandsynligt ikke dit Dharma som 40-årig. Det er ligeledes vigtigt at understrege, at du ikke behøver at opgive alt andet i livet for at leve i overensstemme med dit Dharma. Du kan fx sagtens følge dit kald som blomsterbinder, samtidig med at du er forælder og spiller badminton i din fritid. Men vi vil aldrig føle os frie, hvis vi lever efter en anden persons Dharma.

It is better to do your own dharma poorly than to do someone else's well

Vers 3.35 i Bhagavad Ghita

Hvordan spiller yoga ind på Dharma?

Omend mange af os her i Vesten nok mest forbinder yoga med gymnastiklignende øvelser, så er formålet med yoga ikke af en fysisk karakter. Jovist, det er vigtigt at løsne op for spændinger og styrke kroppen, men kun i en sådan grad, at det understøtter vores rejse mod vores Dharma. Som yogalærer er det vigtigt for mig, at jeg holder mig ret så fleksibel og stærk, og i al fald dyrker meget yoga, for at kunne undervise andre. Men vender vi tilbage til mit eksempel med blomsterbinderen, så er det for han/hende ikke nødvendigt at kunne stå på hovedet i 1 minut. Who cares? Det tjener nok nærmere egoet, end det tjener Dharma. For blomsterbinderen er det derimod nok øvelser, der kan styrke og strække håndled, fingre og hænder, der vil være gavnlige. Det betyder ikke, at man ikke må dyrke andre stillinger for sjovt, men ens yogapraksis bør primært være rettet mod, at det styrker ens Dharma-rejse.

Derudover skal vi heller ikke glemme de mange andre facetter af yoga. Yoga lærer os at iagttage os selv med alle de (gode og mindre gode) vaner og tendenser, vi har. Yoga gør os klogere på os selv. Vi skal lære, at stilne vores altid-snakkende sind, hvilket især pranayama, meditation og stilheden i savasana kan hjælpe med. Disse praksisser hjælper os med at lægge egoet på hylden, åbne vores hjerter, kigge dybt ind i os selv og lytte til vores intuition. Selv hvis du tænker: “årh, jeg lærer aldrig at meditere” så bliv ved. Med tid og dedikation skal det nok komme, og det er en essentiel praksis i vejen mod dit Dharma. Ingen andre end dig selv kan fortælle dig, hvad det er.