Her er opskriften på mine veganske græskarsmuffins, som er helt perfekte til efterårshygge og til halloween. De er dejligt svampede og krydret på den helt rigtige måde! Og så er sundhedsværdien i dem tilmed ret høj.

Muffinsene er ikke svære at lave, men de kræver lige lidt forberedelsestid. Du skal nemlig koge græskarret først, og lave mos ud af det. I USA kan man købe “pumpkin pie filling” fra dåse, men det kan man ikke herhjemme, og mon ikke også at en hjemmelavet version er både sundere og mere velsmagende. Du skal ligeledes have gang i krydderiskuffen og blande din egen “pumpkin spice” mix med bl.a. kanel, ingefær og kardemomme. Jeg lover dig for, at det kommer til at dufte godt i køkkenet, når de først er i ovnen! Og du kan klare dig med at bruge én skål til hele balladen.

Til at toppe kagen med, har jeg lavet en ægte cupcake frosting af bl.a. vegansk smør - den er lidt heftig, så du behøver ikke at bruge et alt for tykt lag. Muffinsene holder sig saftige og lækre ca. 2-3 dage, efter de er bagt.

Ingredienser til muffins - ca. 12 styks.

  • 200 g. skrællet hokkaidogræskar
  • 200 g. hvedemel
  • 125 g. kokossukker
  • 75 g. smeltet vegansk smør eller kokosolie
  • 75 g. finvalsede havregryn
  • 150 ml. havredrik
  • 3 spsk. ahorn-eller agavesirup
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 2 spsk. knuste hørfrø

Krydderier

  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vanilje
  • 1 tsk ingefær
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1/2 tsk. natron
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • 1/2 tsk. allehånde
  • 1/4 tsk. stødt nellike
  • 1 knsp. salt

Ingredienser til frosting

  • 150 g. vegansk smør - stuetemperatur
  • 75 g. vegansk neutral smøreost (jeg bruger den fra SPIR-serien i Netto)
  • 4 spsk. ahorn-eller agavesirup
  • 1/4 tsk. xanthangum (fungerer som en stabilisator)
  • Evt. lidt reven citrusskal

Sådan gør du

  1. Skær græskar i mellemstore stykker og kog i ca. 20 min. Du skal kunne stikke i dem.
  2. Kom de knuste hørfrø i en stor skål, og overhæld med 6 spsk. kogende vand. Lad blandingen trække et par minutter.
  3. Kom de kogte græskarstykker i en si, og mos dem med en gaffel. Der skal så meget væske fra græskarene fra som muligt.
  4. Tænd ovnen på 180 grader.
  5. Tilsæt græskarmos, smør, kokossukker og ahornsirup til skålen med hørfrø, og rør det godt sammen.
  6. Tilsæt havredrik (sørg for at den er stuetemperatur) og æblecidereddike og rør igen.
  7. Tilsæt bagepulver, natron, salt og alle krydderierne til skålen.
  8. Rør til sidst mel og havregryn i, og sørg for at du har en jævn, sammenhængende dej.
  9. Fordel dejen i muffinforme og bag i ca. 25 min. Du skal kunne stikke i dem, uden at der hænger dej ved.
  10. Lad muffins køle af, mens du laver frosting.
  11. Sørg for, at både smør og smøreost er stuetemperatur - på den måde undgår du, at det skiller.
  12. Pisk alle ingredienserne til frosting sammen i en skål, til du har en sammenhængende, jævn masse. Smag til og sæt på køl i ca. 30 min.
  13. Pynt de afkølede muffins med frosting - evt. med en sprøjtepose.