Får du spist dine 600 gram grønt om dagen? Grøntsager er simpelthen så vigtige at få med i kosten, for at få de nødvendige vitaminer, mineraler og fibre. Hvis du synes det er svært at få gnasket dig igennem den daglige ration, så kan du prøve at blende grøntsagerne med i en smoothie i stedet. Mega nemt og super lækkert! Den "greenie"opskrift som jeg deler med jer i dag, er hvad jeg vil kalde en begyndervariant. Den smager nemlig sødt og ikke alt for grønt, men det går bestemt ikke udover næringsværdien. Den er nemlig sprængfyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og gode umættede fedtsyrer, som virker antiinflammatoriske. Antiinflammatorisk vil sige, at det hæmmer betændelsestilstanden i kroppen, som ellers bl.a. kan lede til insulinresistens, åreforkalkning og endda øge væksten af kræftceller (1).

I smoothien finder du blandt andet:

Spinat som indeholder stoffet klorofyl, der giver den grønne farve. Klorofyl indeholder antioxidanter, og forskning endda tyder på, at stoffet kan nedbringe risikoen for leverkræft (2). Ydermere indeholder spinat høje mængder af vitamin K, A, C og B2, samt jern og kostfibre (3).

Avocado som indeholder gode mængder af vitamin E og monoumættede fedtsyrer, der giver en god mæthedsfornemmelse og kan beskytte mod hjertesygdomme og forhøjet blodtryk (4)

Banan som er en god kilde til vitamin B6, fibre og kalium, hvor sidstnævnte hjælper med at regulere hjertefunktionerne og væskebalancen, og derved også blodtrykket (5).

I smoothien finder du også hampefrøolie med gode omega-3 fedtsyrer, som kan mikse risikoen for kræft, førnævnte inflammation og blodpropper (6). For at give den et ekstra boost på sundhedsbarometeret, tilsætter jeg også 1 spsk. grønt pulver, som er en blanding af bl.a. lucernespirer, kål, hvedegræs, byggræs og chlorella.

Ingredienser (1,5 liter ~ 8 glas):

  • 200 g. frossen spinat
  • 200 g. frossen broccoli
  • 1 avocado
  • 2 bananer
  • 30 g. skrællet ingefær
  • Saften fra 2 lime
  • 400 ml. havredrik eller anden plantedrik
  • 2 spsk. hampefrøolie
  • 1 spsk. grønt pulver - jeg bruger en blanding fra Novovita (reklame)

Sådan gør du

  1. Blend hele molevitten og server! Du kan altid tilsætte mere væske, hvis du synes den bliver for tyk.

Referencer

  1. https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sundhedsp/art5534727/Klarlund-S%C3%A5dan-lever-du-antiinflammatorisk
  2. http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin
  3. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-spinach
  4. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-avocado
  5. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-bananas
  6. https://www.livestrong.com/article/137249-benefit-hemp-oil/