I går afholdte jeg mit første yoga & brunch arrangement, og det var simplethen så hyggeligt, at byde folk på noget god vegansk mad. Omend Simon og jeg måske havde en smule travlt i køkkenet, med at få kreeret alt den mad 😅Menuen stod bl.a. på tofu scramble, cashew-dip, sund nutella og så de her lækre grovboller med chia-blåbærmarmelade til. Chiafrø er en hyppigt brugt ingrediens i mit semi-veganske køkken, da det fungerer fantastisk som fortykningsmiddel og som erstatning for æg. Chiafrø indeholder gode mængder kostfibre, omega 3-fedtsyrer og protein, og samtidig optages de relativt langsomt i dit system, og derved holder dit blodsukker stabilt. Alt i alt et næringsrigt lille frø (1).

Bollerne er bagt med hvede- og rugmel, havregryn, samt en masse frø og kerner. De er nemme at bikse sammen (især hvis du har en røremaskine), men skal hæve natten over i køleskabet. Jeg køber som hovedregel altid økologisk, men især mel går jeg ikke på kompromis med, da det er en fødevare der er kendt for, at have rester af sprøjtegift i sig (2). Det samme gør sig gældende for gær, så jeg vil klart anbefale, at du køber de økologiske varianter af disse fødevarer.

Ingredienser til grovboller

  • 500 g. hvedemel
  • 300 g. rugmel
  • 150 g. havregryn
  • 150 g. frø og kerner (jeg brugte hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner)
  • 25 g. gær
  • Saft fra 1/2 citron
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. salt

Sådan gør du

  1. Opløs gæret i 8 dl lunkent vand
  2. Kom resten af ingredienserne i en skål, og rør det hele sammen(evt. i en røremaskine), mens du tilsætter lidt vand af gangen. Dejen skal være fast, men stadig lidt klistret. Tilsæt evt. mere hvedemel, hvis nødvendigt.
  3. Sæt dejen til at hæve i køleskabet i ca. 10-12 timer, med et viskestykke over.
  4. Form bollerne til den ønskede størrelse, og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med kerner.
  5. Sæt bollerne i en kold ovn og tænd på 200 grader (ikke varmluft), og lad dem bage i ca. 25-30 minutter.

Ingredienser til chia-blåbærmarmelade

  • 450 g. frosne blåbær
  • 1 tsk. vanilje
  • 2-3 spsk. agavesirup
  • 3 spsk. chiafrø

Sådan gør du

  1. Kom blåbær i en gryde og lade dem koge let i ca. 5 minutter, indtil omkring halvdelen af væsken er væk
  2. Tag gryden af varmen, og tilsæt agavesirup og vanilje. Smag til, og hvis du ønsker en sødere variant, så tilsæt lidt mere sirup.
  3. Lad blanding køle af og tilsæt herefter chiafrø, og rør marmeladen godt rundt.
  4. Kom på glas og sæt på køl. I køleskabet suger chiafrøene den overskydende væske. Hvis den efter et par timer stadig føles for tynd, så tilsæt én ekstra spiseskefuld chiafrø.

Lad mig endelig høre, hvis du forsøger dig med mine opskrifter! Det gør mig så glad ☺️

Referencer

  1. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-chia-seeds
  2. https://www.dn.dk/nyheder/10-fodevarer-er-kilde-til-75-procent-af-kroppens-sprojtegiftrester/