Mange af os forbinder måske havregrød med noget vores mødre tvang i os, da vi var syge som børn. Gerne med masser af sukker på og en smørklat i midten. Sådan behøver havregrød dog ikke at være. Jeg har i min version af denne klassiske spise netop undladt det hvide sukker og skiftet smørret ud med mandelsmør.

Hjemmelavet nøddesmør kan laves af alle slags nødder og kerner, og kan bruges til mange ting. Fx på brød, i smoothies, kager, og i det her tilfælde på grød! Og bare rolig, det er ikke så besværligt at lave, som det lyder. Jeg vælger altid at riste de nødder eller kerner jeg skal bruge, for at få lidt mere smag frem. Du kan sagtens bruge rå nødder i stedet.

Ingredienser til 1 glas nøddesmør

  • 200 g. mandler
  • 1-2 spsk. vand
  • Et nip salt

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 200 grader
  2. Fordel mandler på en bageplade, så de ligger i ét lag.
  3. Sæt pladen i ovnen og bag dem i 6-8 min., så de bliver let gyldne.
  4. Kom mandler, salt og lidt vand i en foodprocessor eller kraftig minihakker, og kør til det bliver jævnt og cremet. Det kan godt tage lidt tid, og du bliver måske nødt til at stoppe maskinen et par gange og skrabe kanterne. Kodeordet her er tålmodighed :-)

Ingredienser til havregrød

  • 45 gr. havregryn
  • 2 dl plantedrik - fx. sojadrik, mandeldrik, havredrik (vand kan også bruges)
  • 1 scoop proteinpulver (valgfrit)
  • 1 knsp. salt

Sådan gør du

  1. Kom havregrynen i en gryde sammen med 2 dl plantedrik/vand
  2. Kog i ca. 5 min., og spæd evt. til med mere plantedrik/vand undervejs
  3. Valgfrit: Når grøden næsten er færdig, kan du tilføje et scoop vegansk proteinpulver
  4. Smag til med salt og servér.

Jeg har på billedet toppet min havregrød med banan, mandelsmør og kakaonibs 😋

Mandelsmør

Mandelsmør