For et par uger siden var der en af mine søde elever, der stillede mig et rigtig godt spørgsmål. “Hvorfor laver vi egentlig de her bagoverbøjninger? Hvad er de gode for?” I mine yogatimer sørger jeg altid for, at vi bevæger kroppen på mange måder: vi strækker til alle sider, vi roterer, vi bøjer forover og ikke mindst også bagover. En bagoverbøjning er en bevægelse, hvor lår og overkrop bevæger sig væk fra hinanden, hvilket gør forsiden af kroppen "længere" end bagsiden. Vi bøjer altså bagover i ryggen. For nogle mennesker virker det en smule grænseoverskridende, og måske endda lidt skræmmende, for det er ofte ikke en bevægelse vi naturligt laver i vores hverdag. I hvert fald ikke siden vi var børn, og vi var lidt mindre stive i hele betrækket.

For at vende tilbage til min elevs spørgsmål, så er der dog rigtig gode grunde til, at vi voksne skal blive ved med jævnligt at bøje lidt bagover. Her får du fire af dem:

1. Øget mobilitet i rygraden og stærkere rygmuskler

En sund rygrad er en bevægelig rygrad. Den er designet til at kunne rotere, bøje bagover og forover. Og som med så meget andet her i livet, så skal disse evner trænes og holdes ved lige for at kunne bruges og holde smerter for døren. Og da bagoverbøjninger som oftest ikke er en bevægelse vi udsættes for i vores hverdag, er det en god idé at inkorporere det i vores yogapraksis. Desuden aktiveres rygmusklerne, når vi løfter os selv op og bagud, og bagoverbøjninger giver dig altså en stærkere og mere robust ryg.

2. Forbedrer din vejrtrækning og holdning

Vi bruger meget af vores tid foroverbøjet, fx når vi arbejder ved computeren, kører i bil eller kigger på vores mobiler. Vi krummer i ryggen og lader skuldrene falde forover (ofte helt ubevidst), og det kan skabe spændinger og smerter i selvsamme områder. Ved at bøje bagover får vi skabt balance i kroppen, og vi skaber plads over brystkassen, hvilket giver en dybere og mere harmonisk vejrtrækning.

3. Strækker forsiden af kroppen

Som nævnt i forrige punkt, så bruger vi meget tid i en form for foroverbøjning igennem dagen. Ved at bøje bagover får vi strukket hele forsiden af kroppen ud. Her tænker jeg på skuldre, brystkasse og især hoftebøjerne, som er de muskler på forsiden af hoften der forbinder benene med overkroppen, og som gør, at vi kan bøje overkroppen og løfte vores knæ. Hoftebøjerne kan have tendens til at blive stive både af at sidde, cykle og løbe, hvilket bagoverbøjninger altså kan modvirke.

4. Giver dig fornyet energi

I modsætning til foroverbøjninger, så virker bagoverbøjninger stimulerende på vores nervesystem, og giver fornyet energi til både krop og sind. Så hvis du føler dig lidt træt og flad, kan du med fordel inkorporere et par bagoverbøjninger i din praksis, og få et lille energiboost - helt koffeinfrit 😉

Har du jævnligt bagoverbøjninger med i din praksis? Har du nogle favoritter? Så del dem endelig med mig i en kommentar nedenfor👋