Der har været vegansk julemiddagstema de sidste par uger på bloggen, og her kommer prikken over i’et: en lækker julekage til kaffen ❤️ Den er (naturligvis) vegansk, fri for raffineret sukker og gluten, og fyldt med lækre nødder, julede krydderier og tørrede frugter. Jeg eksperimenterer en del med at bage med bælgfrugter (prøv fx min kikærteblondie eller romkugler) og denne kage skulle ikke være en undtagelse. Jeg har derfor tilsat hvide limabønner (også kaldt butterbeans) for at øge protein- og fiberindholdet lidt. Det smager skønt og slet ikke “bønneagtigt”.

Obs! Du skal starte med kagen dagen før du skal servere den, da de tørrede frugter og bønner skal iblødsættes.

Ingredienser til krydderkagen

  • 250 g. tørrede frugter: (jeg brugte en blanding af dadler, rosiner, figner, tranebær)
  • 100 g. tørrede limabønner (også kaldet butterbeans) - giver ca. 250 g. i kogt tilstand
  • 100 g. boghvedemel (eller andet glutenfrit mel)
  • 100 g. smeltet vegansk smør/kokosolie
  • 75 g. pekannødder
  • 75 g. valnødder
  • 50 g. kokossukker
  • 2 spsk. knuste hørfrø
  • 1 tsk. tørret ingefær
  • 1 tsk. kanel
  • 1/2 tsk. kardemomme
  • 1 knsp. muskatnød
  • 1 knsp. salt
  • 1 tsk. æblecidereddike
  • Appelsinjuice til at dække frugterne

Ingredienser til cashewtopping

  • 100 g. cashewnødder (iblødsat min. 2 timer)
  • 1 dåse kokosmælk (kom i køleskabet i min. 2 timer)
  • 2 spsk. agavesirup
  • Skal af 1 reven økologisk citron
  • Friske tranebær eller granatæble, samt mandelflager, til topping

Sådan gør du - kagen

  1. Aftenen før: Hak de tørrede frugter groft, kom dem i skål og dæk med appelsinjuice. Stil på køl i min. 12 timer, så frugter får tid til at suge saften til sig.
  2. Aftenen før: Sæt de hvide limabønner i blød natten over
  3. Dagen efter: kog bønner i friskt vand efter anvisning på pakken, og lad dem køle af derefter.
  4. Tænd ovnen på 180 gr.
  5. Knus hørfrø i en kaffekværn eller morter, og dæk med 5-6 spsk. vand. Lad blandingen stå og samle sig i ca. 10 min.
  6. Hak nødderne groft.
  7. Kom nu bønner, mel, smeltet smør, kokossukker, æblecidereddike, hørfrøblandingen og alle krydderier i en foodprocessor og kør, indtil du har en samlet masse uden bønneklumper.
  8. Tilsæt de tørrede frugter (hæld evt. ovenskyden appelsinjuice fra) og nødderne til kageblandingen. Kør hele molevitten kortvarigt.
  9. Smør et kagefad med kokosolie el. lign., kom dejen heri, og bag kagen i ca. 40 min. Den skal være fast og gylden, så stik evt. i den undervejs.

Sådan gør du - topping

  1. Blend de udblødte cashewnødder i en foodprocessor eller med en minihakker.
  2. Tag kokosmælken ud af køleskabet og hæld den vandede del af fra (kan gemmes til en smoothie) - du skal kun bruge det tykke, som samler sig i toppen.
  3. Blend eller pisk nu de hakkede cashewnødder med den fede del af kokosmælken og agavesirup.
  4. Lad kagen køle af i min. 1 time, inden du kommer cashewcremen på.
  5. Top med friske tranebær eller granatæble samt mandelflager. Nyd den! Og glædelig jul 🎅🏻