Salater behøver ikke blot at være tilbehør - de kan sagtens gå for et måltid i sig selv. Det handler bare om, ikke kun at bruge icebergsalat, men i stedet tilføje ingredienser der mætter og giver dig masser af næring. Og som du kan se i de to plantebaserede opskrifter, jeg deler i dag, så behøver mættende hverken at betyde kød eller ost.

Når jeg laver måltidssalater sørger jeg for, at de blandt andet indeholder:

  1. En mættende “base” - fx quinoa, bønner, linser, pasta eller kartofler
  2. Grove, fiberrige grøntsager - gerne dem, der er i sæson - fx. broccoli, kål, gulerødder eller ærter
  3. Topping i form af dressing eller pesto, og eventuelt noget knasende - fx ristede nødder, kerner eller frisk frugt

Disse to lækre salater er ingen undtagelse. De indeholder en del protein, og er i sig selv mættende nok til, at de sagtens kan stå alene på bordet uden ekstra tilbehør. Du kan også bruge dem som frokostsalater til madpakken. Salaterne indeholder som sagt ingen animalske produkter, så måske kan de inspirere dig til et kødfrit måltid, hvilket vores kære planet vil have godt af. Jeg tør godt garantere, at du nok skal blive mæt uden bøffer!

Den ene salat er simpel, hurtig at lave, og med få ingredienser. Den er præget af efterårssæsonens råvarer med svampe og kål, og med store hvide limabønner som proteinkilde. Derudover skal du også bruge pesto - skal det gå hurtigt, så vælg en købeversion, men ellers kan du også prøve min lækre veganske pesto.

Den anden salat er ikke svær at lave, men indeholder dog langtidsbagte tomater som, ja du gættede rigtigt, skal bages noget tid i ovnen. Som proteinkilde bruger jeg i denne salat sorte belugalinser, og derud indeholder den blomkål, avocado og min “go-to” favoritdressing. Når jeg laver mad, prøver jeg så vidt muligt at bruge nogle af de råvarer, som er i sæson herhjemme. Det kan godt være lidt svært at navigere rundt i, men er jeg i tvivl, bruger jeg www.saeson-web.dk eller www.raavareguiden.dk til at tjekke sæsonens råvarer ud. Avocado er selvfølgelig en undtagelse, eftersom de ikke har særlig gode grobetingelser på disse nordlige breddegrader. Jeg spiser derfor ikke avocado på daglig basis, omend de er super sunde. Jeg ser dem nærmere som en ekstra “luksus”, jeg kan nyde i ny og næ.

Salat med limabønner, svampe og pesto

Ingredienser

  • 1 dåse limabønner - også kaldet butter beans (eller hvad der svarer til 240 gr. kogte bønner)
  • 300 g. savojkål (andet kål, fx grønkål, kan også sagtens bruges)
  • 250 g. blandede svampe (østershatte, shiitake og kantareller er favoritterne herhjemme)
  • 1 portion pesto

Sådan gør du

  1. Dræn og skyl bønnerne
  2. Snit kålen og skær svampene i mindre stykker
  3. Rist kålen og svampene på hver sin pande, indtil begge er faldet lidt sammen og har fået farve. Drys med salt og peber
  4. Vend kål, svampe og bønner med pesto og servér!

Salat med limabønner, svampe og pesto

Salat med belugalinser og langtidsbagte tomater

Ingredienser

  • 1 dåse sorte linser (eller hvad der svarer til 240 g. kogte linser)
  • 200 g. cherrytomater
  • 1 blomkål
  • 2 avocadoer
  • 100 g. babyspinat/rucola
  • 50 g. solsikkekerner
  • 2-3 kviste frisk timian (kan erstattes med tørret timian)

Ingredienser til dressing:

  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. agavesirup (honning kan også bruges, hvis salaten ikke skal være vegansk)

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 100 grader
  2. Halvér cherrytomaterne og fordel dem på en bageplade eller i et ildfast fad, og drys med salt, peber, olivenolie og timian
  3. Bag cherrytomaterne i ovnen i 3 timer
  4. Rist solsikkekernerne til de er let gyldne, og lad dem køle af.
  5. Skyl både linser og babyspinat/rucola
  6. Skær tynde skiver af både blomkål og avocado
  7. Rør alle ingredienserne til dressingen sammen, og smag til med salt og peber
  8. Vend alle ingredienserne sammen og servér

Salat med belugalinser og langtidsbagte tomater