Det her blogindlæg har måske en lidt underlig titel, taget i betragtning af, at forudsætningen for mit job er, at der kommer elever til mine yogatimer. Jeg burde vel skrive om, at du bestemt ikke skal forsøge dig alene derhjemme og at en yogatime med en uddannet underviser altid er at foretrække… Men så simpelt er det bare ikke. Ja, der er mange rigtig gode ting at sige om gruppeundervisning med en lærer, uanset om du har meget eller lidt erfaring med yoga. Jeg mener dog samtidig, at yoga er en disciplin, der er gavnlig at praktisere dagligt, og derfor er det rart selv at kunne rulle måtten ud derhjemme med god mavefornemmelse. Det skal være et supplement til, og en videreudvikling af det du lærer til dine gruppetimer i yogastudiet. For skal du ned i dit lokale yogastudie hver dag, bliver det hurtigt en kostelig affære, og det fjerner lidt af fleksibiliteten, som der ellers er i en yogapraksis.

Spørgsmålet er bare, hvordan du kommer i gang derhjemme?

Mine 5 bedste tips får du her:

1. Vær realistisk og sæt tid af i kalenderen:

Det er meget nemt at komme til at springe yoga over, når du ikke har meldt dig til et hold i et yogastudie. “Årh, jeg har lige lidt travlt nu. Jeg gør det senere eller i morgen eller…” . Sæt dig ned og tag et realistisk kig i kalenderen de næste par uger frem, og skriv ned, hvornår din hjemmeyogapraksis skal være - om det så er hver dag eller en-to gange om ugen. Det kræver lidt dedikation at overholde aftaler med sig selv i en travl hverdag, men har du nogensinde fortrudt en yogatime bagefter? Nej, det tænkte jeg nok.

2. Skab en hyggelig atmosfære og minimér forstyrrelser:

Du behøver naturligvis ikke at dedikere et helt rum i dit hus eller lejlighed kun til yoga, men sørg for, at rummet du vælger føles rart og inspirerer dig. Med det mener jeg, at der gerne skal være lyst, ryddeligt og nogenlunde fri for ting og sager der kan distrahere. Sørg for at lufte godt ud inden du går i gang, og tænd måske et stearinlys eller sæt en grøn plante frem - hvad end der gør, at du føler dig godt tilpas. Sørg desuden for at sætte telefonen på lydløs og gør det klart for familien, at du helst ikke vil forstyrres under din praksis.

3. Hav dit udstyr i orden:

Langt hen ad vejen, kan du klare dig fint med en yogamåtte (har du ikke en, kan du finde hjælp til at vælge den rigtige i min yogamåtte-guide). Det kan dog også være rart, at have lidt ekstra udstyr, såsom en yogablok, en strop og et tykt tæppe eller pude. På den måde kan du støtte dig selv ekstra i de stillinger, der er udfordrende.

4. Sæt en intention og et fokuspunkt for din praksis:

Når du ikke har en lærer til at bestemme hvad der skal i løbet af yogatimen, er det vigtigt, at du på forhånd har en idé om, hvad fokus for din praksis skal være. Har du behov for at være aktiv og køre en masse solhilsener igennem? Skal din praksis være mere rolig og groundende? Er der nogle bestemte muskelgrupper eller stillinger, som du gerne vil arbejde med? Don’t get me wrong, det kan også være sjovt at lade kreativiteten guide undervejs, men uden en overordnet plan og fokuspunkt, er min erfaring, at man nemt kan miste tråden undervejs. Så brug fem minutter inden du går i gang på lige at skrive eller tegne din sekvens og læg den klar. Og husk; yoga er ikke kun asana - din praksis kan også sagtens bestå af pranayama eller meditation. Giv dig selv det, du har behov for.

5. Hav dig selv med i din praksis:

Groft sagt, så er forskellen på (den fysiske del af) yoga og simpel udstrækning, at vi i yoga forsøger at have fokus på, hvad vi gør, når vi gør det. I yoga forsøger vi at være mentalt tilstede, og koncentrerede om det vi gør - i form af stillingerne og vejrtrækningen. Yoga er altså også mental træning, fordi vi øver i at være mindful omkring det der foregår nu og her, og at at vi holder fokus på bevægelserne, kroppen og åndedrættet. Vi lytter til kroppen og til det, den har at fortælle os. Det er selvfølgelig helt normalt, og forventeligt, at tankerne vandrer væk undervejs - især når man er på yogamåtten derhjemme. Den rigtige øvelse består i, at vi vender fokus tilbage til vores praksis. Igen og igen og igen og…

Hvis du har mod på selv at rulle måtten ud derhjemme, men gerne vil hjælpes lidt på vej, så følg med i min gratis online yogajulekalender. Hver dag fra d. 1/12 - 24/12, lægger jeg en kort video op af ca. 10 min. varighed på YouTube.