I lørdags havde jeg fødselsdag, og det skal selvfølgelig fejres! 🇩🇰 Men jeg ved hvordan jeg har det, når der kommer gæster (læs: jeg stresser lidt rundt og kommanderer med Simon) og det gad jeg simplethen ikke den dag. Så i stedet inviterede jeg gæster til dagen før, for så kunne jeg gøre lige hvad jeg havde lyst til på min rigtige fødselsdag. Smart, ikke? Man må vel gerne være lidt doven, den ene dag om året…

Som nogle af mine læsere måske ved, så er jeg vegetar og lidt “wanna-be” veganer. Jeg spiser i hvert fald ikke kød eller fisk, og prøver generelt at skære ned på andre animalske produkter. Og da det er mig der havde inviteret gæster og skulle kokkerere, så er det jo også mig der må bestemme menuen, så til min fars store forskrækkelse, var den vegetarisk. Han prøvede indtil sidste øjeblik at lokke mig i "kødfælden" 😉. "Skal jeg ikke lige tage nogle pølser og kylling med som vi kan smide på grillen?" Men nej. Man har vel et princip! Det betød så også, at jeg havde lidt at “bevise” for familien: Det er altså muligt at få lækker og mættende vegetarisk mad! Menuen bestod af fire forskellige salater, søde kartoffelfritter, hummus (som du kan finde opskrift på her) og ærtepuré. Til dessert havde jeg forsøgt mig med en vegansk blåbærkage, som blev virkelig lækker! Den kommer på bloggen i næste uge.

I dag får I opskrifterne på to af de lækre salater - den ene er en vegetarisk quinoasalat med feta, granatæble og mandler, og en anden er en vegansk boghvedesalat med syltede rødløg og jordbær. Til quinoasalaten brugte jeg både hvid og rød quinoa for at gøre det lidt dekorativt, men smagen er den samme, hvis du kun bruger én slags. For at gøre det lidt nemt, brugte jeg samme dressing til begge salater.

Quinoasalat med feta og granatæble

Ingredienser

  • 1 dl hvid quinoa
  • 1 dl rød quinoa
  • 100 g. feta
  • 1 broccoli
  • 50 g. ristede og saltede mandler
  • Kerner fra 1 granatæble

Sådan gør du

  1. Kog begge typer quinoa sammen med 4 dl letsaltet vand i ca. 15 min. Lad det køle af.
  2. Skær broccoli i mundrette stykker og blanchér.
  3. Skær kerner fri fra granatæblet. Der er mange tips til, hvordan det kan gøres med mindst muligt svineri. Jeg plejer at rulle granatæblet inden jeg skærer det over, for at løsne kernerne.
  4. Skær fetaen i tern og hak mandlerne groft
  5. Rør ingredienserne til dressingen sammen. (Findes nederst i artiklen)
  6. Vend broccoli, granatæble, feta og dressing i den kogte, afkølede quinoa. Top med de hakkede mandler og servér.

Boghvedesalat med syltede rødløg

Ingredienser

  • 2 dl. boghvedekerner
  • 2 rødløg
  • 1 bakke sukkerærter
  • 1 pose rucola eller salatmix,
  • 1/2 bakke jordbær
  • 50 g. solsikkekerner
  • Honning og eddike til at sylte rødløgene med

Sådan gør du

  1. Start med at sylte rødløgene: Skær rødløgene i skiver, og kom 2 dl eddike (fx æblecidereddike) og 3 spsk. honning eller sukker i en gryde. Opvarm blandingen ved middel varme under omrøring, indtil honningen smelter. Sluk for varmen og vend rødløgene godt rundt i blandingen. Lad dem trække indtil spisetid.
  2. Kog boghvedekernerne med 4 dl letsaltet vand i ca.10 minutter. Tag låget af i det sidste minuts tid, så alt vandet i gryden fordamper, og lad boghveden køle af. 
  3. Rist solsikkekerner til de er let gyldne. Lad dem køle af og salt dem.
  4. Skyl jordbær, sukkerærter og salatmix/rucola. Skær sukkerærterne i skrå skiver af ca. 2 cm tykkelse og skær jordbærrene i kvarte.
  5. Rør ingredienserne til dressingen sammen. (Findes nederst i artiklen)
  6. Hæld det sidste eddike/honning blanding fra rødløgene. Vend sukkerærter, salat/rucola, jordbær, rødløg og dressing i de kogte, afkølede boghvedekerner. Top med solsikkekerner og servér.

Ingredienser til dressing

(Kan bruges til begge salater, men skal i så fald ganges med to)

  • 1 spsk. æblecidereddike
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. honning
  • Salt og peber

I næste uge er jeg så heldig at få besøg af en journalist fra Midtjyllands Avis, som skal interviewe mig om sund mad og livsstil, samt høre lidt om mine sunde opskrifter. Så det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af det.