De fleste af os kan nok hurtigt blive enige om, at Nutella er en ret så genial opfindelse. Knap så genialt er dog det høje indhold af sukker, som Nutella jo har, og jeg forsøger i hvert fald at skære ned på det hvide stads. Det indeholder nemlig ingen vitaminer eller mineraler og derfor kun “tom energi”.

Men bare fordi man gerne vil skære ned på hvidt sukker og tilsætningsstoffer, så kan man stadig godt spise lækkert. Denne sunde “Nutella" opskrift er i hvert fald en sikker favorit herhjemme - omend den selvfølgelig ikke smager præcist som den originale. Jeg søder den med dadler (som er mit go-to naturlige sødemiddel) men også lucuma-pulver.

Lucuma er en sydamerikansk frugt, som du herhjemme kan finde på pulverform. Det har en lidt karamelagtig sødme og fungerer derfor rigtig godt til denne Nutella. Det gode ved lucuma er, at den ikke påvirker blodsukkeret på samme måde som almindelig sukker, fordi den har et lavt glykæmisk indeks*, og samtidig indeholder den masser af antioxidanter, b-vitaminer og fibre (1).

Ingredienser

  • 150 g. hasselnødder
  • 100 g. dadler - uden sten
  • 1 spsk. kokosolie
  • 3 spsk. kakao
  • 2 tsk. lucumapulver
  • 1/2 - 1 dl væske (vand, mandeldrik, risdrik el. lign.)
  • 1 knsp. salt

Sådan gør du

  1. Start med et riste hasselnødderne, enten i ovnen eller på panden, til de er let gyldne.
  2. Læg herefter hasselnødderne over i et viskestykke, og prøv at fjerne skallerne ved at rulle dem.
  3. Hak nødderne i en foodprocessor eller minihakker, indtil de begynder at udskille olie og konsistensen bliver lidt cremet (det kan godt tage tid).
  4. Tilsæt dadler, kokosolie, kakao, lucuma og salt, og kør indtil du har en ensartet masse.
  5. Tilsæt 1/2 dl væske til massen til at starte med. Tilsæt evt. mere, hvis du ikke synes at konsistensen er helt rigtig.

Nutellaen kan holde sig i en lille uges tid, hvis den er på køl ☺️

*Glykæmisk indeks (GI) er, kort fortalt, et mål på en skala fra 0 til 100, der angiver hvor meget en kulhydratholdig fødevare påvirker ens blodsukker efter indtagelse. Fødevarer med et højt GI optages hurtigt og medfører en hurtig stigning i blodsukkeret. Omvendt, så optages fødevarer med et lavt GI ikke lige så hurtigt, og medfører derved en langsommere stigning i blodsukkeret. GI skal dog ikke bruges som en den eneste målestok for, om en fødevare er sund eller ej - fx er en gulerods GI højere end chokolades. Men det kan sænke risikoen for type 2 diabetes, forhøjet kolesterol og hjertesygdomme, at vælge kulhydrater med et lavt GI (2).

Referencer

  1. http://www.huffingtonpost.co.uk/2016/01/07/what-is-lucuma-superfood-south-america_n_7107330.html
  2. http://foodoflife.ku.dk/vidensbanken/g/glykaemisk_index/