Gør dig klar på en af de lækreste veganske treats du længe har fået. Kombinationen af det søde, salte og bløde sprøde er perfekt og lettere afhængighedsskabende. Jeg tillader mig at kalde den sund fordi den består af simple, uforarbejdede ingredienser med gode fedtstoffer og protein fra cashews, peanutbutteren og peanuts, fibre fra dadlerne og havregryn, samt antioxidanter fra chokoladen. De her peanut bites er dog ikke kalorielette, hvilket også gør at smagen stadig er i top. Men husk, at blot fordi en fødevare er kalorielet eller fedtfri gør ikke at den nødvendigvis er sund.

De består af tre lag: En bund, karamelcreme og chokoladeovertræk, men de tager ikke så lang tid at lave som det måske ser ud ved første øjekast. Vær opmærksom på, at cashewnødderne skal sættes i blød i 2 timer, inden du kan lave bunden.

Ingredienser til bunden

  • 50 g. kokosnøddemel (kan erstattes af 50 g. ekstra havregryn)
  • 50 g. havregryn
  • 80 g. cashewnødder (iblødsat min. 2 timer)
  • 2 spsk. kokosmælk (den fede del)
  • 2 spsk. ahornsirup
  • 1 spsk. kokosolie
  • 1 spsk. maca- eller lucumapulver (kan undlades, men tilsæt da lidt ekstra ahornsirup)

Ingredienser til karamellag

  • 200 g. dadler uden sten
  • 2 spsk. peanutbutter
  • 1 spsk. kokosmælk (den fede del)
  • 1 knsp. salt
  • 50 g. peanut - groft hakket

Ingredienser til overtræk

  • 40 g. vegansk mørk chokolade - min. 80 %. (Jeg bruger den fra Änglemark)
  • 1 spsk. kokosolie

Sådan gør du: bund

  1. Start med at sætte cashews i blød i min. 2 timer.
  2. Blend havregrynene til mel i en foodprocessor, og tilsæt herefter de øvrige ingredienser til bunden. Kør indtil du har en sammenhængende masse, så du kan forme dejen - tilsæt evt. mere kokosmælk, hvis den er for tør.
  3. Tryk dejen ud til en firkant på et stykke bagepair, med en højde på ca. 1 cm
  4. Stil bunden i fryseren og lav imens karamellaget

Sådan gør du - karamellaget og chokoladeovertræk

  1. Sæt dadlerne i blød i kogende vand i 10 min.
  2. Dræn dadlerne godt for vand og kom dem i en foodprocessor (brug bare skålen du brugte til bunden, uden at rengøre den) sammen med de øvrige ingredienser - undtagen de groft hakkede peanuts.
  3. Kør til du har en sammenhængende, cremet masse.
  4. Smør herefter det færdige karamellag ud på bunden, og stil igen i fryseren.
  5. Smelt chokoladen langsomt - evt. over vandbad - og rør kokosolien i. (Du kan også bruge mikroovnen. Kør den i maks. 10 sek af gangen, og rør rundt. Gentag til chokoladen er helt smeltet)
  6. Drys de groft hakkede peanuts oven på karamellaget.
  7. Fordel chokoladen ovenpå herligheden og stil igen det hele i fryseren indtil chokoladen er størknet.