Citronmåne og weekendbesøg

Lige om lidt får vi søde venner på besøg fra Københavnstrup til et lille weekendophold på landet. Og jeg har glædet mig hele ugen! Det betyder bare så meget, at folk gider at tage turen herovre og sige hej. Så for at byde dem pænt velkommen, jeg har selvfølgelig bagt kage. En vegansk, glutenfri (og faktisk ret sund!) citronmåne. Dejlig sommerfrisk og ret så smagfuld.

Til kagen har jeg butter beans (eller lima bønner, som de også kaldes), samt quinoamel, for at øge næringsindholdet lidt. Begge er nemlig rigtig gode, vegetariske kilder til protein. Til at søde med har jeg brugt, dadler, kokossukker og lucumapulver. Hvis du tænker, "lucuma-hvad-for-en-fisk?!", så har jeg i min sundere Nutella opskrift skrevet lidt om det.

Ingredienser (til ca. 8 personer)

  • 200 g. mandler
  • 200 g. butter beans (også kaldet limabønner) i tørret tilstand (svarer til ca. 450 g. kogt)
  • 150 g. plantesmør
  • 100 g. quinoamel (Jeg har fundet det i SuperBrugsen, men det kan naturligvis erstattes af en anden meltype. Fx boghvedemel)
  • 100 g. kokossukker (Kan også findes i velassorterede supermarkeder)
  • 24 store, bløde dadler uden sten (dem i papæske)
  • 3,5 spsk. knuste hørfrø
  • 1 dl plantedrik (jeg brugte havre)
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • Saften fra 2 citroner
  • 4 tsk. lucumapulver
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 knsp. salt

Ingredienser til topping

  • 150 g. vegansk smøreost
  • 40 g. vegansk yoghurt
  • 3 spsk. agavesirup
  • Skal af en revet øko citron

Sådan gør du

Obs! Stil bønnerne i blød natten over

  1. Kog de iblødsatte bønner i ca 45 min., hæld vandet fra og lad dem køle let af.
  2. Tænd ovnen på 180 g.
  3. Hak nu bønner og mandler fint i en foodprocessor
  4. Overhæld de knuste hørfrø med 6 spsk. kogende vand. Lad blandingen stå et øjeblik.
  5. Smelt smørret og tilsæt det sammen med de resterende ingredienser bønne/mandelblandingen. Kør indtil du har en jævn, sammenhængende dej.
  6. Kom dejen i en springform (min er 20 cm. i diameter) og bag den ved 180 g. i ca. 35 min. Tjek evt. om den er gennembagt, ved at stikke let i den. Lad den køle af.
  7. Rør eller pisk ingredienserne til toppingen godt sammen (undlad citronskal). Smag til, og fordel det på den afkølede kage. Drys med citronskal og server!