Måske du ved første øjekast tænker "hmm, tahin? Er det ikke det der stads lavet af sesamfrø? Det er da bizat at putte i en kage" Og jo, du har helt ret, det er sesampasta. Jeg lover dog, at kombination af tahins saltede nøddeagtige smag og den mørke chokolades fyldighed, er umådelig god!

Brownien er fri for laktose, gluten og raffineret sukker, og i stedet sødet med dadler og kokossukker. Kokossukker eller kokosblomstsukker er kogt og dehydreret nektar fra kokospalmen. Dets kalorieindhold er det samme som hvidt sukker, men det adskiller sig ved at have et noget lavere glykæmisk index*. Kokossukker har et glykæmisk index på 35, mens hvidt sukkers ligger mellem 60 og 75. Derudover, så indeholder kokossukker også mindre mængder af bl.a. C-vitamin, kalium, magnesium, calcium, zink og jern, hvilket gør at det ikke er såkaldte "tomme" kalorier.

Ingredienser

  • 125 g. dadler - udstenet (de bløde af slagsen)
  • 100 g. tahin
  • 75 g. chokolade
  • 50 g. kokossukker
  • 50 g. kokosfibermel
  • 1 dl. havredrik
  • 3 spsk. kakao
  • 1 spsk. chiafrø
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 spsk. kokosolie

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 180 grader, og beklæd et ildfast fad med bagepapir (mit er 16,5 x 25 cm)
  2. Bland chiafrø med 3-4 spsk. vand og lad det stå i ca. 5-10 min. Du skal have en sammenhængende og klistret masse
  3. Kør de tørre ingredienser (undtagen chokoladen) og dadler i en foodprocessor først
  4. Tilsæt herefter tahin, kokosolie og chiablandingen, og kør indtil du har en sammenhængende kagedej
  5. Hak chokoladen groft og rør i dejen
  6. Hæld dejen i formen, og bag kagen i ca. 25 minutter. Overfladen skal være gylden og fast.

* Glykæmisk indeks (GI) er, kort fortalt, et mål på en skala fra 0 til 100, der angiver hvor meget en kulhydratholdig fødevare påvirker ens blodsukker efter indtagelse. Fødevarer med et højt GI optages hurtigt og medfører en hurtig stigning i blodsukkeret. Omvendt, så optages fødevarer med et lavt GI ikke lige så hurtigt, og medfører derved en langsommere stigning i blodsukkeret. GI skal dog ikke bruges som en den eneste målestok for, om en fødevare er sund eller ej - fx er en gulerods GI højere end chokolades. Men det kan sænke risikoen for type 2 diabetes, forhøjet kolesterol og hjertesygdomme, at vælge kulhydrater med et lavt GI (2).

Referencer

  1. https://www.livestrong.com/article/367337-what-are-the-benefits-of-coconut-sugar/
  2. http://foodoflife.ku.dk/vidensbanken/g/glykaemisk_index/