Indeholder reklamelinks

I vores forsøg på at skifte mere og mere over til en plantebaseret kost herhjemme, har jeg eksperimenteret med at skifte nogle af vores ellers animalske favoritter ud. Det inkluderer bl.a. ost, som jeg har lavet en smøreversion af på cashewnødder og en lækker svampet brownie. Nu er turen så kommet til en klassiker på vores morgenbord; røræg. For omend jeg i lang tid har levet som vegetar (dvs. uden kød), har jeg især haft svært ved at undvære æg. Denne opskrift på scrambled tofu gør det dog noget nemmere for mig, for det smager virkelig lækkert! Den skal klart også serveres til mit kommende Yoga & brunch event 👏🏻

Tofu er en sojabønnemasse lavet af koaguleret sojamælk. Konsistensen minder typisk om en blød ost (jeg mindes at min far til sin store fortrydelse engang har taget fejl af tofu og feta i en buffet 😅) men tofu kan fås i både bløde og faste varianter. Sojabønner (og derved tofu) er rig på protein og kaldes et komplet protein, fordi det indeholder alle de essentielle aminosyrer. Aminosyrer er de molekyler, som protein er opbygget af, og kroppen bruger dem til at opbygge og reparere celler, væv og vores immunforsvar, samt til at producere diverse hormoner og enzymer. Der findes otte essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan producere og skal indtages via kosten. Som veganer skal man derfor være opmærksom på, at ens kost er varieret nok, til at man får tilstrækkeligt med protein og aminosyrer. Og da tofu som sagt indeholder disse otte aminosyrer, er det en fantastisk fødevare at tilføje til kosten i ny og næ.

Tofu i sig selv er rimelig smagsløst, og tricket er derfor at krydre det godt. Mine favoritkrydderier til tofu, og som jeg bruger i denne opskrift, er spidskommen, gurkemeje, chili og koriander. Du kan naturligvis variere, og skifte ud efter smag og behag. Jeg blander krydderierne med lidt vand for at lave det til en form for “marinade”, der kan hældes med på panden. En anden vigtig ting at nævne er, at du ikke skal bruge “silken tofu” (den bløde slags) men derimod den faste tofu i blok.

Ingredienser til tofu scramble med spinat

  • 500 g. frossen spinat
  • 250 g. tofu
  • Olivenolie

Marinade

  • 1 tsk. salt
  • 1/2 tsk. stødt spidskommen
  • 1/2 tsk. chilipulver
  • 1/2 tsk. gurkemejepulver
  • 1/2 tsk. stødt koriander
  • Vand

Sådan gør du

  1. Start med at dræne tofuen for væske. Pak den derefter ind i et rent viskestykke, og sæt noget tungt ovenpå, så du dræner den helt. Lad den stå i ca. 10 min.
  2. Steg imens spinaten i olivenolie på panden, indtil den falder lidt sammen
  3. Mos tofu let med en gaffel, så får lidt forskellig teksturer - ligesom røræg.
  4. Bland krydderierne i en lille skål, og tilsæt 2-3 spsk. vand, én af gangen, indtil du har en flydende masse.
  5. Skub spinaten over til den ene siden af panden, og steg tofuen i et par minutter i ny olie.
  6. Hæld krydderimassen ud over tofuen, og rør herefter spinat og tofu sammen. Velbekomme!

Referencer

  1. https://www.livestrong.com/article/60600-tofu-nutrition-information/
  2. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/vegetarkost-og-protein/