Her kommer opskriften på den veganske blåbærtærte, jeg forsøgte mig med til min fødselsdag. Vegansk er den, fordi jeg ikke har brugt animalske produkter, hvilket også gør den laktosefri. I stedet for æg har jeg brugt knuste hørfrø, og i stedet for at bruge flødeost eller flødeskum til topping, har jeg brugt cashewnødder og kokosmælk. Jeps, lettere eksotisk, men også umådelig lækker. Har man fulgt lidt med i nogle af de andre søde sager jeg lægger ud her på bloggen, så har man måske opdaget, at jeg har en forkærlighed for at bage med grøntsager og bælgfrugter. Denne kage er ingen undtagelse, og på ingredienslisten finder du således blandt andet butterbeans aka limabønner (de store hvide bønner), samt majsgryn, også kaldet polenta. Alt sammen for at øge næringsværdien lidt, uden at gå ned på smag! Kagen er desuden velegnet til glutenallergikere.

P.s. Lad dig ikke skræmme af ingredienslisten - den er ikke svær at lave ☺️

Ingredienser til én stor tærte

  • 150 g. mandler (hakket fint til mel)
  • 100 g. majsgryn ~ polenta (ukogt)
  • 240 g. kogte butterbeans
  • 150 g. dadler, uden sten (helst de store, bløde i papæske)
  • 75 g. kokosolie
  • 3 spsk. hørfrø (obs! Skal knuses i en morter eller kaffekværn)
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • Saft fra 1 citron

Ingredienser til topping

  • 100g usaltede cashewnødder (iblødsat min. 2 timer)
  • 1 dåse kokosmælk (på køl i min. 2 timer)
  • 2 spsk. agavesirup
  • 2 tsk. loppefrøskaller
  • Skal af 1 reven økologisk citron
  • 100g blåbær + lidt til topping

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Knus hørfrø i en kaffekværn eller morter, og dæk med 9 spsk. vand. Lad blandingen stå og samle sig, alt imens du forbereder resten af ingredienserne.
  3. Hak mandlerne fint til mel i en minihakker eller foodprocessor.
  4. Dræn vandet fra butterbeans og kør dem i ca. 2 minutter i en foodprocessor.
  5. Kom resten af ingredienserne til kagen i foodprocessoren (også hørfrøblandingen), og kør indtil du har en sammenhængende masse .
  6. Hæld blandingen i et smurt tærtefad og bag i ca. 25 min. Kagen skal være let gylden og fast.

Let gylden, bagt kage

Sådan gør du (topping)

  1. Blend de udblødte cashewnødder i en foodprocessor eller med en minihakker.
  2. Tag kokosmælken ud af køleskabet og hæld den vandede del af fra - du skal kun bruge det tykke, som samler sig i toppen.
  3. Blend eller pisk nu de hakkede cashewnødder med den fede del af kokosmælken, agavesirup, loppefrøskaller og blåbær, til du har en nogenlunde jævn creme.
  4. Stil cremen på køl, så den kan samle sig, indtil kagen er bagt færdig og afkølet. Fordel nu cremen på kagen og pynt med blåbær - voilà!