Påskeferien er forbi og det er det gode vejr tilsyneladende også for en stund. Men jeg har kuren mod "post-ferie-blues": en lækker, saftig, sprød, vegansk og glutenfri drømmekage.

Drømmekage har for mig mange gode minder med sig fra mit farmors køkken, og jeg vil vove at påstå, at ingen bager bedre drømmekage end hende. Så egentlig begiver jeg mig lidt ud på farligt territorium, ved at udfordre den originale drømmekage fra Brovst, som jeg har spist utallige gange. Men den altså kan sagtens laves vegansk og det gør den bestemt ikke kedelig. Hemmeligheden er at bruge vegansk smør, for smagen af smør gør altså noget godt for kager, og kan efter min mening ikke erstattes her.

Et andet lille twist, som min kære farmor måske vil vrænge lidt på næsen af, når hun hører det, er, at der i min drømmekage er kikærter i. De bruges, sammen med boghvedemel, som glutenfri erstatning for almindelig hvedemel, og derudover øger det også protein- og fiberindholdet. Jeg har sødet den med æblemos og kokossukker, og sidstnævnte er årsagen til, at selve kagen ikke er lige så lys, som den traditionelle drømmekage.

Ingredienser

Kagen

  • 225 g. æblemos
  • 175 g. boghvedemel
  • 150 g. kogte kikærter
  • 100 g. kokossukker
  • 50 g. mandelmel
  • 50 g. smeltet vegansk smør
  • 2 spsk. chiafrø
  • 1 knsp. salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. vaniljepulver

Topping

  • 150 g. kokossukker eller sukrin gold (brun farin kan naturligvis også bruges)
  • 150 g. kokosmel
  • 100 g. plantesmør
  • 1/2 dl plantedrik - jeg brugte havredrik

Sådan gør du - kagen

  1. Tænd ovnen på 180 grader.
  2. Rør chiafrøene sammen med 6 spsk. vand. Lad blandingen stå og trække.
  3. Kør kikærter, boghvedemel og mandelmel i en foodprocessor. Har du ikke en foodprocessor, så kan du komme kikærterne i en minihakker og køre dem til de er finthakkede.
  4. Tilsæt nu resten af ingredienserne til foodprocessoren og kør til det hele er blandet. Alternativt kan du røre det godt sammen i hånden.
  5. Smør en form, hæld dejen i, og bag kagen på 180 grader i ca. 25 min. Den skal være fast og gylden på toppen, når du tager den ud. Stik evt. i den og tjek, at dejen ikke hænger ved.

Sådan gør du - topping

  1. Imens kagen bager, kan du forberede toppingen.
  2. Smelt det veganske smør i en gryde ved lav varme.
  3. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør det godt rundt.
  4. Fordel toppingen på den bagte kage og bag den i yderligere 5-10 min., til toppingen er fast.
  5. Lad kagen køle af i formen i min. 30 minutter, inden du angriber den ;-)