Hvis du nogensinde har åbnet en dåse kikærter, så har du sikkert også hældt det der tykke vand som de ligger i fra. Don't! Det kan du nemlig bruge til at trylle den lækreste veganske mayo frem. Yes, bønnevandet, også kaldet aquafaba, er en af hovedingredienserne i denne opskrift, da det kan piskes luftigt og stift, lidt ligesom æggehvider. Det kan du bruge til rigtig mange forskellige ting, bl.a. mayonnaise. Jeg vil klart anbefale at du bruger aquafaba fra dåser (også selvom det ikke er ligeså bæredygtigt), da det efter min erfaring bare er tykkere, end når man selv sætte kikærter i blød. Hvis du har et trick her, then let me know!

Hånden på hjertet, så har jeg måtte eksperimentere et par gange for at få min veganske mayo til at sidde i lige i skabet. De første gange jeg lavede den blev den mere til en mayonnaisesauce, fordi jeg bare ikke kunne få den til at blive tyk. Men nu er den der! Hemmeligheden er xanthangum, som stabiliserer og giver lidt tykkelse. Det er nok ikke en ingrediens du kan finde i et supermarked, men i din lokale helsekost har de det sikkert, og det er ikke dyrt. Konsistensen er stadig lidt mere luftig end den traditionelle æggemayo, men xanthangum hjælper bestemt.

Smagen på den her veganske mayo minder til gengæld rigtig meget om originale, og selv min ellers mayonnaiseelskende mand er fan. Opskriften her er lidt en "basis"-opskrift, så du kan selv variere med ekstra sødme, surhed, hvidløg eller krydderier. Jeg har brugt et el-piskeris og et højt blenderglas til at lave den, men en håndmixer eller stavblender, samt en almindelig skål i glas eller metal, kan også sagtens gå an.

Og hov, nu skal jeg ikke glemme de søde kartofler, som du jo også kan finde en opskrift på her! Jeg er kæmpe fan af "sweet potato fries" og vælger dem klart over de almindelige. Både på grund af smagen, men også grundet deres høje indhold af fibre, C- og A-vitamin, samt mange antioxidanter. De kan også snildt bruges til kager - prøv bare min brownie med søde kartofler. De indeholder stadig stivelse, ligesom almindelige kartoffelfritter, og derfor udvander jeg dem en times tid, inden de skal i ovnen. Det gør dem, efter min mening, mere sprøde.

Ingredienser til vegansk mayo - en stor portion

(Du kan eventuelt halvere mængderne)

 • 150 ml. aquafaba (væsken fra 1 dåse)
 • 450 ml. solsikkeolie
 • 3 spsk. æblecidereddike
 • 2 spsk. agavesirup
 • 2 spsk. citronsaft
 • 2 tsk. sennep
 • 2 tsk. salt
 • 1/2 tsk. xanthangum

Sådan gør du

 1. Kom aquafaba i et blenderglas sammen med alle andre ingredienser, på nær solsikkeolien.
 2. Mål solsikkeolien af, og stil det inden for rækkevidde.
 3. Pisk aquafabaen og de andre ingredienser sammen i et halvt minuts tid, indtil det er luftigt.
 4. Fortsæt med at piske på høj hastighed, og tilsæt nu langsomt al olien i en tynd stråle.
 5. Vær tålmodig - det tog ca. 5 minutters pisketid for mig, før jeg havde en god konsistens. Hvis den er halvflydende, kan det hjælpe at tilsætte lidt ekstra olie.
 6. Smag nu mayoen til - du kan fx tilsætte lidt ekstra eddike, sennep eller agavesirup.
 7. Opbevar den i køleskabet, hvor den også vil samle sig lidt. Den holder sig snildt i en uge. Spis evt. med søde kartoffelfritter til!

Ingredienser til søde kartoffelfritter

 • 300 g. søde kartofler (eller mere!)
 • Olivenolie
 • Salt, peber, paprika, cayennepeber, frisk presset hvidløg, oregano og timian.

Sådan gør du

 1. Tænd ovnen på 230 grader.
 2. Skær kartoflerne i tynde både, ca 1/2 cm. Jeg kan godt lide, at de alle har lidt skræl på sig, og at de alle er nogenlunde lige store.
 3. Læg dem i vand i en times tid, og skift gerne vandet halvvejs. Tip! Brug vandet til at vande blomster med.
 4. Læg dem i en si, så de kan afdryppe, og herefter et viskestykke. De må ikke være våde - det gør dem bløde.
 5. Krydr nu med diverse krydderier, og vend med olivenolie - vent med salten!
 6. Fordel på en bageplade med bagepapir, og sørg for at fritterne ikke ligger for tæt.
 7. Bag dem i ovnen i 10-15 min. og vend dem. Bag dem derefter yderligere i ca. 10-15 minutter til de er gyldne og sprøde. Når der er ca. 5 min. tilbage kan du salte dem, og evt. slå grillfunktionen til på ovnen, hvis de ikke er sprøde nok.
 8. Server!

Lad mig endelig høre, hvis du forsøger dig med mine opskrifter! Det gør mig så glad ☺️