En vegansk omelet? Hovedingrediensen i en omelet er jo normalt æg, så hvordan kan man nu lave en plantebaseret udgave? Så er det vel ikke en omelet? Teknisk set må svaret jo være nej. Og måske minder min veganske omelet lidt mere om en pandekage, men den fungerer som en ret så lækker substitut for æggene på morgenbordet, og de tekniske detaljer ændrer bestemt ikke ved den gode smag!

Den er lavet på mungbønner og røde linser, som fås i de fleste velassorterede supermarkeder eller helsekostforretninger. Ved at bruge linser og bønner tilføjes lidt ekstra protein til retten, men der kommer også lidt ekstra forberedelsestid, ift. iblødsætning af dem. Det kan man dog snildt planlægge sig ud af, ved at sætte dem i blød aftenen forinden.

Mit favoritfyld til omeletten er ristede kikærter, squash, løg, tomat, spinat og tahindressing. Men det kan selvfølgelig varieres alt efter smag og behag, samt rester i dit køleskab. Af mel bruger jeg boghvedemel eller kikærtemel, men hvis du ikke har et problem med gluten, så kan du sagtens bruge hvedemel.

Ingredienser (til 4 store omeletter)

  • 250 g. mungbønner
  • 100 g. røde linser
  • 50 g. boghvede- eller kikærtemel
  • 2 spsk. bagepulver
  • 2 spsk. æblecidereddike
  • 550 ml vand
  • Salt, peber, spidskommen, gurkemejepulver
  • Fyld: fx. kikærter, squash, løg, tomat, spinat

Sådan gør du

  1. Skyl og iblødsæt linser og mungbønner i kogende vand i 1 time eller i koldt vand natten over.
  2. Hæld iblødsætningsvandet fra, og kom dem sammen med resten af ingredienserne til omeletten i en blender. Kør indtil du har en helt glat dej - skrap gerne kanterne undervejs. Dejen skal være flydende, men føles den for týnd, så tilsæt lidt ekstra mel.
  3. Varm en pande op til medium varme, og steg omeletterne i olivenolie. Sørg for at få dejen spredt godt ud, og steg dem i ca. 4-5 min. på den ene side og så 2-3 min. på den anden side. Omeletten skal være nogenlunde fast og slippe let, inden du vender den.
  4. Server med det ønskede fyld til - bedst varm!