Mmm… En sprød, sød og saftig jordbærtærte - sommerdesserten over dem alle, hvis du spørger mig! Dem har jeg virkelig guffet mange af som barn. Spørgsmålet var bare, hvordan dælen jeg lige skulle lave den vegansk og sund(ere)? 
Første udfordring jeg stødte på: at lave en sund, sprød bund, der smagte lidt af mazarin, men uden æg, hvid sukker og marcipan Anden udfordring jeg stødte på: at lave en sund, luftig vaniljecreme uden æggeblomme, fløde og mælk

What to do? Jeg har lod mig lidt inspirere af bunden på en tidligere kage her fra bloggen (faktisk en af mine allerførste), men jeg har opgraderet den lidt. Som med alt andet i livet bliver man også klogere på kagefronten i for hold til hvad der virker og hvad der ikke virker. Bunden er derfor lavet med bl.a. kikærter, dadler, mandelmel og havregryn. Du kan nemt lave en glutenfri jordbærtærte med den her opskrift, ved blot at vælge glutenfrie havregryn.

Cremen lavede jeg ved at skifte mælken ud med sojadrik, fløden ud med sojafløde og æggene, ja, de blev bare undladt! Jeg synes selv den her kage er såååå lækker, og det synes min familie heldigvis også. De var prøvekaniner forleden, da jeg holdte fødselsdag. Jeg fylder nemlig 29 år (gips!) d. 21/7, men da vi er i Sverige der, måtte jeg lige tage forskud på fejringen.

En sidste, lille indskydelse med den her kage er, at den til trods for den halvlange ingrediensliste ikke er spor svær at lave eller tager lang tid. Bunden kan du også sagtens bage dagen før, hvis du er lidt proaktiv. Nyd den! Og lad mig endelig høre hvad du synes i en kommentar - det gør mig SÅ glad.

IMG_3584.jpg

Redskaber du skal bruge

  • Foodprocessor
  • Tærtefad på 27 cm i diameter

Ingredienser til bunden

  • 300 g. kikærter, kogte
  • 175 g. dadler
  • 125 g. havregryn
  • 75 g. mandelmel
  • 50 g. kokosolie
  • 1,5 dl. sojadrik m. vanilje
  • 3 spsk. agavesirup
  • 2 spsk. knuste hørfrø
  • 3 tsk. mandelaroma
  • 1,5 tsk. bagepulver
  • 1,5 tsk. vaniljepulver
  • 1 knsp salt

Ingredienser til vaniljecreme

  • 3 dl sojadrik med vanilje
  • 30 g. maizena
  • 1/2 vaniljestang
  • 1-2 spsk. agavesirup
  • 1,25 dl sojafløde (den piskbare fra Alpro)

Andre ingredienser

  • 40 g. vegansk, mørk chokolade
  • 250 g. jordbær
  • Mynteblade

Sådan gør du - bunden

  1. Tænd ovnen på 180 grader
  2. Bland knuste hørfrø med 6 spsk. kogende vand. Lad blandingen trække i 5 minutter, til den er sammenhængende og klistret
  3. Kom alle ingredienser til bunden i en foodprocessor, og kør indtil du har en sammenhængende dej uden klumper
  4. Smag til og tilsæt lidt mere agavesirup, hvis du synes, at den mangler sødme.
  5. Kom dejen i et fad (mit var 27 cm i diameteren) og bag i 25-30 minutter. Kagen skal være let gylden på toppen.
  6. Fordel den mørke chokolade ud på den varme kage og pensl det ud.
  7. Lad kagen køle helt af.

Sådan gør du - vaniljecreme

  1. Hæld sojadrikken i en gryde sammen med kornene fra vaniljestangen, den tomme stang og agavesirup.
  2. Si maizena ud over sojadrikken og bring det hele langsomt op at koge under omrøring.
  3. Sluk for varmen, når cremen er tyk. Det tager små 5 minutter.
  4. Smag cremen til med agavesirup og den køle helt af. Fisk vaniljestangen
  5. Pisk sojafløden til flødeskum, når kage og creme er kølet af.
  6. Pisk eller røren cremen igennem, hvis der har dannet sig en form for hinde på toppen.
  7. Vend nu langsomt cremen og flødeskum sammen, indtil du har en lækker, ensartet konsistens.
  8. Fordel cremen ovenpå kagen og pynt med halveret jordbær, samt mynteblade