På opfordring af en sød elev, som gerne vil dykke dybere ned i den skønne yogaverden, får du her mit bud på fem gode bøger om yoga. Måske til at tage med på sommerferien ☀️

Der er rigtig mange dygtige yogaformidlere derude, så den her liste er lang fra udtømmende. Det er blot et indblik i mit eget yogabibliotek, for at give en idé om, hvad jeg selv har fundet af nyttige kilder. Hvis du derude har nogle anbefalinger, så del dem endelig med mig i en kommentar nedenfor! Jeg er altid på udkig efter mere spændende læsning 📚

1) “Begynderyogabogen” af Karen Pallisgaard

Titlen er rimeligt sigende: bogen er til dig, der er ny indenfor yogaens verden, og som gerne vil have en bred, overordnet forståelse for disciplinen. Karen er uddannet journalist, hvilket man godt kan mærke. Hun skriver super skarpt og har en dejlig humoristisk tone bogen igennem. I den her bog finder du en smule viden omkring filosofien bag yoga og ayurveda, men mest af alt kan du finde en masse velforklaret yogastillinger og vejrtrækningsøvelser. Karen har sammensat små miniprogrammer, som allerede er rettet mod et bestemt formål; fx “yoga for mere glæde og energi” og “yoga for fin fordøjelse”.

Hvem er den til?
Bogen er let læselig og en god bog at starte ud med - især til inspiration til yoga, du kan dyrke på stuegulvet. Vil du dykke dybere ned i filosofien bag yoga, vil jeg dog anbefale den næste bog på min liste i stedet.

2) “Nærmere noget” af Simon Krohn

Simon Krohn er efterhånden blevet lidt af en hypet yogalærer herhjemme - og med god grund, hvis du spørger mig. “Nærmere noget” giver en super god og grundig indførelse i meget af filosofien bag yogatraditionen. Simon forstår at formidle det på en spændende og tilgængelig måde, så de fleste kan være med. Han er meget vidende inden for sit felt, og man kan godt mærke, at han også har en kandidatgrad i filosofi.

Hvem er den til?
Bogen er til dig der er nysgerrig efter mere viden om yoga, der stikker ud over det rent fysiske, men som endnu ikke er klar til, at kaste dig ud i originalteksterne. Du finder ikke særlig mange yogastillinger i den her bog - den er mere grundig omkring yogafilosofien.

3) “Yoga FAQ” af Richard Rosen

En bog fuld af spørgsmål, og heldigvis også svar, omkring yoga. Bogen giver dig en masse viden omkring yogaens oprindelse, udbredelse og filosofi, og den er bygget omkring spørgsmål såsom “is yoga a religion?”, “who was the first yoga teacher?” og “what does the word asana mean?”. Richard Rosen kommer med gode, praktiske og nøgtern svar, som ikke er alt for præget af hans egne overbevisninger. Han har gjort sin research! Bogen er grundig, men ikke al for tung at læse. Som yogalærer synes jeg også, at den fungerer super god som et miniopslagsværk, når der er noget jeg lige vil læse lidt op på. Dermed ikke sagt, at den “almindeligt yogainteresserede” ikke vil drage gavn af den. Han formår nemlig at punktere en masse myter omkring yoga og gøre noget af det svære stof mere forståeligt.

Hvem er den til?
Bogen er til dig der har en masse spørgsmål omkring yogaens historie og filosofi, eller til dig der gerne vil have udfordret nogle af dine overbevisninger omkring disciplinen. Den er ikke til dig, som søger inspiration til din asana praksis derhjemme.

4) “Light on Yoga” af B.K.S. Iyengar

En ægte klassiker inden for yogalitteratur. Nogle vil endda kategorisere den som yogabiblen, der første gang blev udgivet i 1966. B.K.S Iyengar (1918-2014) er en verdenskendt yogalærer, som spillede en stor rolle i yogaens udbredelse til vesten, og som udbredte brugen af "props" (hjælpemidler, såsom blokke, stropper og stole) til at gøre yogastillinger mere tilgængelige for alle yogaudøvere. Han mente, at “Each asana has an optimum line or position. From the head to the foot, from the front to the back, from the right to the left—without deviation, without distortion” (1). Derfor bør man som yogaudøver, ifølge B.K.S Iyengar altid prøve at finde optimal alignment i en stilling. Iyengar yoga er i dag en yogastilart, der er baseret på B.K.S. Iyengars mange års udvikling af traditionel Hatha yoga, og gør derfor ofte brug af props.

“Light on Yoga” er en introduktion til hvad yoga er for en størrelse, men primært en yderst grundig illustreret guide til en masse asanas og pranayama-teknikker, og hvordan man, efter B.K.S. Iyengars mening, udfører disse korrekt.

Hvem er den til?
Bogen er til dig der er nysgerrig på, hvordan en af de helt store yogalærere så på yogadisciplinen. Du kan klart finde inspiration til din egen praksis, men er man helt nybegynder, så vil jeg mene at denne bog kan være en smule forvirrende. Har man dog prøvet yoga nogle gange, og er man interesseret i B.K.S. Iyengar strikse teknikker og tanker om korrekt alignment, er det en spændende bog at give sig i kast med.

5) “Hatha Yoga Pradipika” af Maharishi Swatmarana

Dette er til den seriøse yoganørd, som gerne vil kaste sig ud i at læse originaltekster, der har knap 700 år på bagen. Bogen giver en grunding indførsel i Hatha yogaens oprindelige metoder og filosofi, og anses uden tvivl for at være en klassisk og en af de vigtigeste manualer i Hatha Yoga. Køber man en udgave af Hatha Yoga Pradipika i dag, vil den, i lang størstedelen af tilfældene, være skrevet med kommentarer til de forskellige vers der findes i bogen, for at gøre det mere forståeligt. Derfor er bogen også en stor én af slagen, som nok vil fylde lidt i kufferten! Grundet bogens kompleksitet, er det er ikke sikkert at hele bogen vil give lige meget mening - det er i hvert fald dele jeg stadig grubler over 😅 Men jeg synes det er meget interessant, at læse grundstenen for Hatha yogaens system, og kommentarsporet gør meget nemmere at følge med.

Hvem er den til?
Bogen er til dig der gerne vil have din yogaviden direkte fra kilden selv, og ikke giver op, når forvirringen rammer! 🤓

Referencer

  1. https://www.yogajournal.com/lifestyle/yj-interview-the-namesake