Oktober er ikke helt slut endnu, så jeg skynder mig lige at hoppe med på græskarvognen, inden sæsonen er ovre. I dag får I derfor min version af en sund og vegansk græskarkage. Dejlig svampet og krydret på den helt rigtige måde!

Kagen er ikke svær at lave, men kræver lidt forberedelsestid. Du skal nemlig bage græskarret først, og lave mos ud af det. I USA kan man købe “pumpkin pie filling” fra dåse, men det kan man ikke herhjemme, og mon ikke også, at en hjemmelavet version er både sundere og mere velsmagende ;-) Du skal ligeledes have gang i krydderiskuffen, og blande din egen “pumpkin spice” mix med bl.a. kanel, ingefær og kardemomme. Jeg lover dig for, at det kommer til at dufte godt i køkkenet, når kagen er i ovnen!

Til at toppe kagen med, har jeg valgt min cashew-kokoscreme, som jeg brugte til en sund jordbærtærte, da sæsonen var til det i sommers.

Ingredienser til græskartærte

  • 125 g havremel
  • 100 g. mandelmel
  • 100 g dadler uden sten (de bløde)
  • 50 g. kokossukker
  • Mos fra 1 lille hokkaidogræskar - jeg fik ca. 2,5 dl
  • 2 spsk. hørfrø
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefær
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk vanilje
  • 1/2 tsk natron
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1/2 tsk allehånde

Ingredienser til topping

  • 100 g. cashewnødder (iblødsat min. 2 timer)
  • 1 dåse kokosmælk (kom i køleskabet i min. 2 timer)
  • 2 spsk. agavesirup
  • Skal af 1 reven økologisk citron

Sådan gør du - kagen

  1. Start med græskarmoset. Tænd ovnen på 200 grader, del græskarret i to halve og bag i ovnen i ca. 20 min. Det skal være blødt, og til at stikke i med en gaffel. Tag græskarret ud og lad det køle af. Mos det herefter groft (jeg brugte bare en gaffel) og pres så meget vand du kan ud af det med køkkenrulle eller et viskestykke (dit viskestykke vil blive lidt orange, så vælg ikke det pæneste).
  2. Knus hørfrø i en kaffekværn eller morter, og dæk med 6 spsk. vand. Lad blandingen stå og samle sig, alt imens du forbereder resten af ingredienserne.
  3. Kør havregryn og mandler fint til mel i en foodprocessor (medmindre du bruger den færdigkøbte vare).
  4. Kom resten af ingredienserne i foodprocessoren og kør til en sammenhængende masse.
  5. Kom dejen i et smurt fad (jeg brugte et på 16,5 x 25 cm), og bag i ca. 30 min. på 180 gr. Den skal være fast og gylden, så stik evt. i den undervejs.

Sådan gør du - topping

  1. Mens kagen bager, så blend de udblødte cashewnødder i en foodprocessor eller med en minihakker.
  2. Tag kokosmælken ud af køleskabet og hæld den vandede del af fra - du skal kun bruge det tykke, som samler sig i toppen.
  3. Blend eller pisk nu de hakkede cashewnødder med den fede del af kokosmælken og agavesirup.
  4. Lad kagen køle af i min. 1 time, inden du kommer cashew/kokoscremen på. Nyd den!