Hvad er Nadi Shodhana?

I dag kigger jeg lidt nærmere på Nadi Shodhana, også kaldet vekselåndedrættet på dansk. Nadi Shodhana er en simpel, men samtidig meget nyttig, pranayama (vejrtrækningsøvelse), hvor du skiftevis trækker vejret ind og ud gennem det højre og venstre næsebor. Idéen er, at du ved at regulere luftstrømmen mellem de to næsebor skaber balance, stabilitet og harmoni i både krop og sind. Vekselåndedrættet er der god at bruge hvis du føler uro, “tankemylder”, angst, stress eller har problemer med at falde i søvn.

Hvor stammer navnet fra?

Navnet “Nadi Shodhana” betyder “rensningen af nadierne” eller “neutrale baner/kanaler”. Du kan læse mere om nadierne her, men kort fortalt, så er de kanaler, hvor vores kropslige og mentale energi flyder - vores livskraft. Hvis vores energi og livskraft ikke kan flyde frit i hele kroppen, bliver vi utilpasse og syge, og føler os ude af trit med os selv. Nadi Shodhana er dermed også en vejrtrækningsøvelse, der renser vores energibaner og skaber et bedre “flow” og ligevægt i kroppen. Ligeledes er vores højre og venstre side rent energisk forbundet med forskellige egenskaber. Hvor den højre side er forbundet med kroppens varmende og stimulerende energi, er den venstre side forbundet med kroppens kølende og afslappende energi. Dette udnytter vi, så at sige, til vores fordel i Nadi Shodhana, hvilket betyder at øvelsen ændrer sig en smule, alt efter om du udfører den om dagen eller aftenen.

Hvordan udfører du så Nadi Shodhana?

  1. Sæt dig i en behagelig siddende stilling, med en rank ryg.
  2. Før højre hånds pegefinger og langfinger op mellem øjenbrynene. Du skal bruge højre hånds tommelfinger til at lukke højre næsebor og ringfingeren til at lukke det venstre.
  3. I dagtimerne: Luk højre næsebor og ånd helt ud gennem det venstre. Tag en dyb indånding gennem det venstre næsebor, og forsøg at lave den lige så lang som din udånding. Luk nu det venstre næsebor, ånd ud gennem det højre og ind gennem det højre igen. Det er én runde. Gentag 5-7 runder med lige lange ind- og udåndinger. Slut med en udånding gennem det venstre næsebor og tag derefter et par fulde, dybe vejrtrækninger ind og ud gennem begge næsebor.
  4. I aftentimerne: Luk venstre næsebor og ånd helt ud gennem det højre. Tag en dyb indånding gennem det højre næsebor, og forsøg at lave den lige så lang som din udånding. Luk nu det højre næsebor, ånd ud gennem det venstre og ind gennem det venstre igen. Det er én runde. Gentag 5-7 runder med lige lang ind- og udåndinger. Slut med en udånding gennem det højre næsebor og tag derefter et par fulde, dybe vejrtrækninger ind og ud gennem begge næsebor.
  5. Forsøg at holde dit hoved lige og oprejst, og træk vejret så stille, roligt og jævnt du kan.

Se min lille video nedenfor, og få en idé om hvordan Nadi Shodhana ser ud. Som du bliver mere fortrolig med den her pranayama, kan du langsomt øge længden af dine vejrtrækninger. Sørg blot for, at dine ind- og udåndinger forbliver lige lange.

Tak for, at du læser med ❤️