Long time no see her på Yogablokken. Der har været fuld fart over feltet de seneste par uger, især med at få mit nye yogastudie klar. Jeg åbnede op i sidste uge, og omend der stadig mangler lidt småting hist og her, så er jeg simpelthen så lykkelig og taknemmelig over mine nye smukke lokaler! Det er en sand fornøjelse at undervise derude, og så nyder Simon og jeg i den grad også, at have fået vores stue igen (hvor det gamle yogalokale ellers holdt til).

Nu er jeg dog endelig klar til at dele lidt yogavisdom med jer igen. Mellem jul og nytår spurgte jeg på min Instagram hvad I godt kunne tænke jer at læse mere om, og der var (til min store glæde) en del, der gerne vil blive klogere på yogafilosofi. I dagens blogindlæg skal vi derfor dykke lidt ned i Tantra, som yoga også i den grad bygger på - og nej, det handler ikke om sex! Derimod handler det om kroppens energibaner: nadis.

Nadi er et centralt aspekt af det tantriske og yogiske system, og måske har nogle af jer allerede stiftet lidt bekendtskab med nadis i jeres yogapraksis, via den pranayama der hedder "Nadi Shodhana" - på dansk også kaldet "vekselåndedrættet". Det er en vejrtrækningsøvelse hvor der skiftevis trækkes luft ind og ud gennem højre og venstre næsebor, og den har til hensigt at rense vores nadier for at skabe et liv i balance og "flow". Nadi defineres nemlig som de baner/kanaler i kroppen hvor prana, vores livsenergi, strømmer igennem. Ifølge de tantriske tekster er der omkring 72.000 nadis i kroppen, og hvis der opstår blokeringer i dette system, så prana ikke kan flyde frit, så kan vi blive utilpasse og syge, og føle os ude af trit med os selv. Så Nadi Shodhana er en måde at holde disse kanaler frie, så hver en del af krop og sind kan modtage frisk, ny livsenergi.

Nadier er altså en afgørende del af vores krop og sind, og er ansvarlige for vores sundhed og personlighed, men de kan ikke ses med det blotte øje. Du skal derfor ikke tænke på dem som fysiske størrelser kanaler ligesom blodkar, der vil kunne ses på et scanningsbillede. Ud af de her 72.000 nadier, er der især tre "hovedkanaler" der er interessante set med Hatha-yogiske briller, da det er disse vi forsøger at skabe balance mellem. De hedder ida, pingala og sushumna.

  1. Ida nadi er den venstre kanal. Den har sit udspring i mooladhara (rod) chakraen, hvorfra den flyder til venstre og bevæger sig ind og ud af chakraerne i midten af kroppen, indtil den slutter i venstre næsebor. Ida nadi repræsenterer månen og den feminine, mentale energi. Når energi løber gennem ida nadi, siges det at gøre os mere omsorgsfulde og kærlige, og i stand til at styre vores mentale processe
  2. Pingala nadi er den højre kanal. Den starter også i mooladhara-chakraen, men flyder til højre, ind og ud af chakraerne og slutter i højre næsebor. Pingala nadi repræsenterer solen og den maskuline, kropslige livsenergi - prana. Når energi løber gennem pingala nadi, siges det at give os beslutsomhed og motivation, og evnen til at tænke rationelt og logisk.
  3. Sushumna nadi er den centrale kanal, som ida og pingala bevæger sig omkring. Sushumna nadi løber lige i midten af kroppen gennem rygsøjlen og chakraerne. Denne nadi repræsenterer åndelig bevidsthed.

Som sagt, så har især Hatha-yoga fokus på at balancere nadierne, og skabe vej for, at prana kan strømme i sushumna. Det siges nemlig, at være vejen til højere bevidsthed, oplysning og lyksalighed. Jeg håber at du fandt dette lille indlæg interessant! Og læg endelig en kommentar her på siden, hvis der er andre yogarelaterede emner du har lyst til at lære mere om ☺️