Livsændringer og hverdagslivet derefter

Hvis du for tre år siden havde fortalt mig, at jeg inden for relativt kort tid ville ende på landet med min egen yogabiks, så havde jeg nok grinet og rystet på hovedet. For på daværende tidspunkt var jeg godt i gang med at følge “karriereplanen”, med en fornyligt afsluttet bachelor på CBS, og jeg nød bylivet i København. Men... Jeg vidste inderst inde godt, at et eller andet ikke var, som det skulle være, og ret så spontant endte jeg med at melde mig til yogalæreruddannelse... På Bali 🌴🌺Det var en ret så stor ændring, for omend jeg stort altid havde taget det som en selvfølge, at jeg skulle have en lang uddannelse og et godt job derefter, så var jeg bare nået til et punkt, hvor jeg havde brug for at slå automatpiloten fra og gøre noget, der ikke var af ren og skær pligt. Og således endte jeg som yogalærer i udkanten af Silkeborg.

Fast forward til i dag. Hvordan ser min hverdag som yogalærer og selvstændig så ud? Hvad er det søde ved mit "nye liv" og hvad er det sure? Og hvordan får jeg økonomien til at hænge sammen?

The good stuff

Lad os starte med det rare: jeg sover som regel, til jeg vågner. Jeg lader min krop styre dens søvnbehov og lytter til den, fremfor et vækkeur. Og det er virkelig et af de aspekter, jeg nyder mest ved at være selvstændig - muligheden for at styre min egen tid.

I og med at jeg arbejder meget om eftermiddag og aftenen, når jeg har hold, så tager jeg mig tid til hygge om morgenen. Enten løber jeg en tur eller går med Skipper, og derefter står den på morgenmad med avisen ved min side. Dernæst går arbejdsdagen i gang. Som "solopreneur" der arbejder hjemmefra, er det viiiirkelig vigtigt for mig at have en vis struktur til at hjælpe mig med produktiviteten. Jeg starter derfor med at udarbejde dagens prioriterede to-do liste og sætte tid af til hver opgave. Det er naturligvis ikke altid, at tidsplanen holder, men det giver mig dog et overblik over dagen. Derudover prøver jeg at skabe plads til "deep work", dvs. dybt koncentreret og fokuseret arbejde uden distraktioner. Jeg sætter min telefon på flytilstand, holder min opgivelser rare og ryddelige, og sørger for ikke have for mange faneblade åbne på min computer. Hvad end jeg kan gøre for at skabe et uforstyrret miljø, så jeg kan arbejde i dybden.

Det jeg som oftest bruger min tid på i dagstimerne er at udarbejde nye sekvenser til Ro Yoga Online, filme videoer, skrive indlæg til min blog og Instagram, forbedrede mig til mine hold, samt mere praktiske ting såsom regnskab osv. Klokken 17 har jeg så mit første hold, kl. 19.30 har jeg det andet, og således slutter en typisk arbejdsdag i mit liv kl. 20.30 - krydret med en masse andre af livets finurligheder, naturligvis.

Den svære del

Betyder det så, at livet som yogalærer bare er easy peasy? Lever jeg i konstant zen med minimalt arbejde og uden problemer? Well... Ikke helt. Misforstå mig ikke - det er for mig det absolut eneste rigtige, og jeg ville ikke bytte det med noget andet. Det er mit Dharma at formidle yogaens magiske verden, og det giver mening på et dybt plan. Men for mig rent personligt, så kan det bestemt også være ganske hårdt.

  1. For det første, så er det svært lige at vide hvor mange penge der kommer ind, og derved få økonomien til at hænge sammen. Jeg skal være bundærlig og sige, at vi heldigvis har os et sikkerhedsnet i form af min mands indtægt. Det gør, at jeg ikke behøver at bekymre mig ligeså meget om det økonomiske som andre nok må. Det betyder ikke, at jeg ikke var gået efter yogadrømmen uden min mand ved min side, for det vigtigste for mig er, at jeg bruger mit liv på noget meningsfuldt. Men foruden min mand, så var jeg nok blevet nødt til at tage et deltidsjob ved siden af, for at være sikker på, at få penge i kassen. For min passion skal ikke pludselig blive en sur pligt. Jeg ved desværre også, at mange ikke-selvstændige yogalærere ikke bliver betalt specielt godt i fitnesscentre og yogastudier, og at de aldrig helt kan være sikre på, hvor mange timer de får.
  2. Dernæst er der arbejdstiderne: du skal undervise, når folk har tid til at komme til yoga, og det er som regel om eftermiddagen og aftenen. Og omend jeg har mit yogastudie i forlængelse af hus, så betyder det, at min mand og jeg ikke har så meget tid sammen i hverdagene. Han er nemlig væk fra kl. 07 til kl. 16, mens jeg underviser fra kl. 17 til 20.30 (dog med en pause ind imellem).
  3. Sidst vil jeg nævne ensomheden, der godt kan ramme engang i mellem. Udover min mand, så ser jeg i hverdagene næsten kun mine elever, da jeg arbejder om aftenen, og har fri om dagen, hvor de fleste af mine venner er på arbejde. Som selvstændig har jeg ingen kolleger at sparre med, og skal jeg finde ud af langt det meste selv. Det handler både om det yogafaglige: "hvordan tilgodeser jeg lige bedst muligt mine elevers behov, og hvordan skal sekvenserne i denne uge se ud?" Det handler det om marketingsmæssige: "hvordan brander jeg mig selv?", "Hvordan får jeg kunder i biksen?" Og så om det mere praktiske og økonomimæssige: "Tjener jeg nok?", "Hvordan laver jeg et regnskab?", "Hvad med moms?" Og så videre, og så videre..

Jeg skriver ikke disse ting for at skræmme nogen væk fra at blive yogalærer eller give et indtryk af, at jeg er utaknemmelig for det jeg laver. Jeg elsker virkelig at videreformidle yoga, og jeg er ret sikker på, at jeg bliver ved med det lang tid endnu. Omvendt vil jeg bare gerne male et ærligt og virkelighedsnært billede af, hvordan livet som yogalærer og selvstændig faktisk er. Hårdt arbejde, ikke altid særlig godt lønnet, men til gengæld meget meningsfuldt!

Hvis du vil starte med at læse lidt om min rejse mod at blive yogalærer, så kan du finde et tidligere blogindlæg her. Tak for at du læser med!

Namaste /Simone