Er du for nyligt begyndt til yoga? Eller har du brug for lige at blive forberedt, inden du kaster dig ud i denne skønne disciplin? Så læs her mine 9 tips til, hvordan du kommer godt fra start med din nyfundne yogapraksis. Nogle af dem er praktisk orienterede, mens andre handler om, at have den rette indstilling. Og omend titlen på dette indlæg indikerer, at kun begyndere skal læse med, så tror jeg bestemt, at mere garvede yogi kan drage nytte af disse tips.

1. Online eller IRL?

Nu til dags er yoga mere tilgængeligt inden nogensinde før, med et hav af videoer og guides på YouTube eller dedicerede onlineyogastudier. Fordelen ved at dyrke yoga online er klart fleksibiliteten i, at du kan gøre det hvor og hvornår du vil, bare du har en måtte og lidt gulvplads. Som (ny)begynder kan du også sagtens starte online, så længe du søger efter noget, der er rettet mod netop begyndere. Ellers risikerer du, at miste noget ....

Yoga IRL har selvfølgelig også sine fordele: der er et stærkere sammenhold, fordi du dyrker det i fællesskab med andre, og samtidig med det, kan du nemt spørge din instruktør med det samme, hvis du er i tvivl om noget.

Uanset om du vælger onlineyoga eller IRL, så vælg en instruktør du føler dig tryg ved og inspireret af.

2. Lyt til din krop

I yoga, og i de fleste henseender i livet, er det vigtigt, at du lytter til dig selv. Til ens første yogatime kan det måske være svært helt at forstå, hvad det vil sige, når instruktøren siger: “lyt til dig selv og din krop”. Stol på, at det nok skal blive nemmere og at du over tid lærer, blive mere og mere opmærksom på alle de små signaler, kroppen sender.

Et godt pejlemærke til at starte med er, at ordene “lyt til din krop” betyder, at yogaen ikke skal give skarpe smerter. Bevares, det kommer sikkert til at gøre lidt “ondt”, være ømt eller føles hårdt når man kommer dybt i strækkene eller stillingerne, men skarpe smerter betyder altid stop! Uanset hvad. Hvis du oplever en skarp smerte, så læg dig eventuelt i barnets stilling eller stil i dig i bjergets stilling et par vejrtrækninger og mærk efter.

En anden god indikator for, om du presser dig selv og din krop for meget, er vejrtrækningen; den skal gerne være jævn og rolig hele yogatimen igennem. Så oplever du, at du trækker vejret ujævnt og ustadigt, eller hvis du lig frem holder vejret, så tag en kort pause. Sidst men ikke mindst, så drop forestillingen om hvordan en stilling "skal" se ud. Det vigtigste er, at det føles godt.

3. Hold øjnene på din egen måtte

Det kan være fristende lige at skele til sidemakkeren og sammenligne os selv med ham/hende, når vi dyrker yoga. Men lad vær! Medmindre det er fordi du er i tvivl om instruktøren sagde højre eller venstre fod frem, så husk, at vi alle er forskellige og derfor vil mit udtryk af en stilling ikke se ud som dit. Igen: gå efter det, der føles godt for dig og lyt til din krop! Yoga er en individuel praksis og der er absolut ingen krav til, hvor fleksibel du skal være, eller hvor lang tid du kan stå på ét ben, før du kan starte til yoga. Der er masser af konkurrencer i denne verden, men yoga er ikke en af dem.

4. Nyd savasana

Den sidste del af langt de fleste yogatimer er dedikeret til afspænding, også kaldet savasana. Omend det måske kan være fristende at springe denne del af timen over (især hvis du dyrker yoga selv derhjemme), så vil jeg virkelig opfordre dig til, at blive liggende. Her i Vesten har vi lidt en tendens til, at fokusere på de fysiske aspekter af yogaen. Vi vil gerne "have noget ud af det”, og gerne noget der giver synlige resultater. Men med det stigende antal stressramte herhjemme, er der noget der tyder på, at det vi mest af alt har brug for er, at lære at slappe af. Og det er netop det savasana kan! Det lærer dig at finde ro og nærvær, og det er i savasana vi høster frugten af det arbejde, vi har lagt i yogatimen. For mange af os kan savasana dog også være den sværeste stilling, fordi vi ikke er vant til at være stille. Du skal ikke stresse over, at du har mange tanker - det har vi alle. Med lidt øvelse og tålmodighed skal det nok blive nemmere for dig at finde ro - og når det lykkes, så lover jeg dig, at det føles helt fantastisk bagefter!

5. Spis dit sidste måltid senest 2 timer før holdstart

Et af de mere praktiske råd. I yoga bevæger vi kroppen på alle mulige måder. Vi bøjer os forover, bagover, strækker og roterer, og med en fuld mave, så kan man hurtigt blive utilpas.

6. Gør hvad du kan for at lande godt på måtten

Har du haft en stressfuld dag inden din yogatime, så tag en dyb vejrtrækning inden du begynder, og gør dit bedste, for at dedikere de næste x-antal minutter til yogaen. Sluk telefonen, giv dig selv lov til være fuld tilstede i din praksis, og slip alle forventninger og krav til dig selv.

7. Giv yoga en chance

Det behøver ikke at være kærlighed ved første blik. Giv det lidt tid, og prøv nogle forskellige former for yoga, og nogle forskellige undervisere, hvis det ikke lige er sagen efter dine første time. For mange handler det også om, at man får taget sig sammen til at komme afsted. Mind dig selv på hvor godt du (forhåbentlig) har det efter en yogatimen, og tag måske en ven med, så I kan hjælpe hinanden med motivationen. Gå til det med et åbent sind, og tag det med fra timen, som du kan bruge.

8. Overvej dit "hvorfor"

Hvad er din unikke årsag til, at du gerne vil i gang med en yogapraksis? Er det en stærkere krop? Øget smidighed? Mere ro i sindet? Intet svar er forkert (eller rigtigt) her! Det handler blot om at tage sig tid til, at overveje hvad formålet er med denne nye vane. For så har vi langt nemmere ved, at holde fast i den.

9. Hav det sjovt!

Selvfølgelig kan yoga være både fysisk og psykisk udfordrende til tider - og det må det også gerne være! Men når det så er sagt, så tror jeg også fuldt og fast på, at yoga skal være noget man udøver, fordi man nyder det. En disciplin der er sjov at dyrke, og som samtidig giver dig et pusterum, hvor du har tid til at komme i dybere kontakt med din vejrtrækning og krop. Glæde er så vigtigt, når vi snakker sundhed og bevægelse. Ja, glæde er vigtigt i livet generelt! Husk, at din personlige lykke ikke afhænger af, om du når et mål i dag eller ej. Livet bliver ikke bedre og nemmere, når du har dyrket yoga fast hver dag i et år og tabt 10 kilo. Nyd processen! Nyd livet nu og her.

Jeg håber virkelig, at de her tips kunne bruges! Hvis du vil dyrke yoga med mig, så prøv mit onlineunivers [her.] (www.royoga.dk/opret)