Vegansk og bæredygtig yoghurt

Den er god nok - man kan sagtens lave yoghurt af havregryn. Havreyoghurt er et vegansk alternativ til komælksyoghurt som både smager godt, er sundt, og så er det langt billigere end at købe veganske yoghurter i supermarkedet. Og det bedste er næsten, at det er langt mere bæredygtigt end andre former for vegansk yoghurt, såsom soja- og kokosyoghurt. Der er det fordi havregryn (ofte) er produceret i Danmark, og fordi havregryn kommer i en papirspose, som er nemmere at nedbryde end fx dåser.

"Men er det ikke svært at lave?" tænker du måske. Det tager lidt tid, fordi yoghurten skal have lov til at stå og fermentere, men den passer sig selv, så arbejdsindsatsen er ikke stor. Ingredienslisten er heller ikke lang, omend den kræver to special ingredienser: mælkesyrebakterier og agar agar pulver. Begge kan købes i helsekostforretninger, og mens mælkesyrebakterierne også kan spises som et kosttilskud, så kan agar agar bruges i bagværk og til min kød'fri'pølse til pålæg.

Denne yoghurtopskrift er meget neutral i smagen, så du kan nemt sætte dit eget præg på den - fx ved at søde den med lidt agavesirup eller med kanel. Du kan dog også bare bruge masser af toppings i stedet, såsom min havtornkompot og nogle nødder.

Det skal du bruge - havreyoghurt

  • 750 ml havredrik (kan nemt laves selv ved at blende 60 g. havregryn med 600 ml. vand. Husk at filtrere drikken.)
  • 1 1/2 tsk agar agar
  • 3 kapsler med mælkesyrebakterier
  • 3 tsk. æblecideddike
  • Evt. sødemiddel eller kanel

Sådan gør du

  1. Kom havredrikken op i en gryde, og drys agar agar pulver over - uden at røre
  2. Begynd nu at varme havredrikken op indtil det simrer let og agar agar pulveret begynder at smelte. Skru lidt ned for varmen og pisk indtil agar agar er helt opløst.
  3. Lad drikken køle af, og skold imens det glas du vil opbevare havreyoghurten i, når den skal fermentere.
  4. Hæld yoghurten over i de steriliserede glas, tilsæt æblecidereddike og indholdet af kapslerne med mælkesyrebakterierne (selve kapslerne skal smides ud). Rør det hele rundt med en træ eller plastikske (ikke metal!), og sæt løst et låg på eller dæk glasset med et rent viskestykke.
  5. Lad yoghurten stå lunt i 24-48 timer, så mælkesyrebakterierne kan aktiveres. Jo længere du lader den stå, jo syrligere bliver smagen.
  6. Er yoghurt blevet for tyk, så kan du hælde en smule mere havredrik i og piske det godt. Pas på at du ikke gør den for tynd.
  7. Stil yoghurten på køl, og nyd den med havtornkompot og alle dine favorittoppings!

Det skal du bruge - havtornkompot

  • 1 pose frosne havtorn (ca. 300 g.)
  • 2 spsk. chiafrø
  • 2-3 spsk. agavesirup

Sådan gør du

  1. Kog havtornene op i en gryde i ca. 2-3 min.
  2. Sluk for varmen og tilsæt agavesirup og chiafrø. Rør godt rundt og lad blandingen stå i 10-15 min. så chiafrøene kan suge væske til sig.
  3. Smag til og server!