Pratyahara er det femte trin på yogaens vej, og består af to Sanskrit ord; prati og ahara. Ahara betyder “alt det udefra som vi indtager”, mens prati betyder “imod” eller “væk”. Pratyahara skal derved forstås som tilbagetrækning fra, og kontrol over, sanserne og indadvendthed.

Med pratyahara forsøger vi bevidst at lede vores opmærksomhed væk fra alt det, der foregår omkring os, fx ting vi ser, hører, lugter, så det ikke generer os. På den måde bliver det nemmere at vende blikket indad og fokusere. Pratyahara er derved det trin, der kæder de ydre aspekter ved yoga med de indre*, og hjælper os med overgangen fra det ene til det andet. Før vi er i stand til at meditere, bliver vi nød til at have vores sanseapparat under kontrol. Ellers går der ikke mange minutter, før dit sind bliver ledt på afveje. Og derfor er pratyahara et nødvendigt stadie at bruge tid på.

Pratyahara kan nemt komme til at lyde som om, at vi må trække os helt tilbage fra verdenen, og i stedet flytte langt ud i bjergene for os selv. For os moderne mennesker skal det nu mere forstås som en tilbagetrækning fra alle de indtryk vi ikke har brug for, og som en øvelse i at være bevidste i vores valg om, hvad vi lader os påvirke af. Det kan fx være en god idé, at tage en pause fra alle de nyheder i medierne, der påvirker os negativt, uden at det betyder, at vi ikke skal engagere os i vores omverden. I forhold til meditation er denne evne til "tilbagetrækning" helt essentiel for, at vi kan koncentrere os - også selvom der er en hund der gør i det fjerne.

*Med ydre aspekter forstås de fire foregående trin, yama, niyama, asana, pranayama, mens de sidste tre trin udgør yogas mere indre dimension. Dem kan du læse mere om i de kommende uger🤓